Rättegången mot medlemmarna i Pussy Riot, som framförde en punkbön mot Rysslands president Putin, inleddes i fredags. (AP Photo/Misha Japaridze)

Rättegången mot Pussy Riot börjar nästa vecka

3:08 min

Igår kom beskedet att rättegången mot det ryska konstnärskollektivet Pussy Riot ska börja på måndag i nästa vecka. Samtidigt växer det internationella stödet för det fiktiva punkbandet. Kulturnytts Fredrik Wadström kommenterar en rättegång som innan den ens börjat håller på att bli en belastning för det ryska politiska etablissemanget.

Det legendariska amerikanska rockbandet Red Hot Chili Peppers skickade igår flera brev till de tre Pussy Riot-medlemmar som suttit häktade i snart fem månader. Dessutom uppmanade det skotska bandet Franz Ferdinands sångare Alex Kapranos på twitter sina ryska fans att stödja Pussy Riot.

"Jungfru Maria, jaga bort Putin".

Det är alltid sångens inledningsrader som citeras i rapporteringen kring Pussy Riots ökända aktion i Kristi Frälsarkatedralen i Moskva i februari i år. Men jag tror att det finns mycket annat i texten som retat gallfeber på både ryska myndigheter och den rysk-ortodoxa kyrkans ledning.

"Jungfru Maria - bli feminist" är för många ryssar en stark provokation. Den korta videon där de maskerade medlemmarna i Pussy Riot rusar in i kyrkan har inget live-ljud men i låten som är påmixad i efterhand finns också profetiska textrader som "deras främsta helgon KGB-chefen skickar demonstranter i häktet på löpande band".

Pussy Riot-rättegången håller på att bli den enskilt tydligaste vattendelaren mellan de ryssar som vill att landet sluter sig mot en omvärld de uppfattar som fientlig och de som vill ha ett öppnare samhälle byggt på dialog. Många av Pussy Riots kritiker tycker maxstraffet på sju års fängelse som hotar de åtalade är alldeles för milt. De som å andra sidan vill se gruppens medlemmar gå fria skäms över det de ser som politisk förföljelse. Den senare gruppen har lättast att få gehör utanför Rysslands gränser.

Under den amerikanska storgruppen Red Hot Chili Peppers konserter i Sankt Petersburg och Moskva i helgen hade sångaren Anthony Kiedis en hemmagjord t-shirt på sig på scenen med två ord skrivna över bröstet: Pussy Riot. Och både han och basisten Flea skrev personliga brev till de häktade unga kvinnorna i konstnärskollektivet. Just Fleas brev var särskilt rörande med inledningsorden "Nadia, Katia, Masja, jag tänker på er hela tiden" och de avslutande "jag kommer att försöka göra allt för att göra så många människor som möjligt medvetna".

Och bandet Franz Ferdinands frontfigur Alex Kapranos kritiserade i helgen den ryske presidenten indirekt på twitter. Med en tydlig passning till Putin skriver Kapranos att den världsledare som påstår sig gilla Beatles och John Lennon och sedan är beredd att fängsla musiker är den värsta sortens hycklare: den farliga sorten. Spekulationerna om vad Madonna kommer att hitta på under sina konserter i Ryssland om några veckor har redan dragit igång men det börjar bli svårt för internationella artister att inte kommentera Pussy Riot.

Den stora frågan är istället vad rättegången kommer att göra med det ryska kulturlivet. 200 kulturpersonligheter har redan skrivit ett upprop till stöd för de häktade konstnärerna och på den listan finns både uttalade regimkritiker och öppna Putin-fantaster. Men än så länge har inga stora ryska manifestationer genomförts till stöd för Pussy Riot, det största stödet kommer istället utifrån. Den främsta scenen kommer att bli den öppna rättegången där Nadja Tolokno, Maria Aljochina, and Jekaterina Samutsevitj kommer att sitta i en gallerbur i rättssalen och le mot kamerorna som om alltihop bara är en konsthappening.

Fredrik Wadström

fredrik.wadstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista