Batman lever upp till hajpen

2:51 min

En av sommarens mest hypade filmer är Dark Knight Rises, tredje och sista delen i Christopher Nolans trilogi. Lisa Bergström har sett den.

Han har gömt sig i en del av den stora miljardärvillan. Bruten inte bara fysiskt utan även psykiskt.

Det han trott på, det han kämpat för, allt pulveriserades och blev fel och meningslöst efter den förra kampen mot ondskan och Batman är nu Gotham citys fiende och polisens trofé.

Det är här filmen börjar och snart gör Christan Bales Bruce Wayne små försök att resa sig igen, Kroppen är trasig men han kastar sin käpp …För ondskan är på väg tillbaka. Den pyr och gror i Gothamns kloaker…Batman behövs.

Den här gången har De onda gjort det smarta draget att använda folket i sin krigföring mot staden.

Den maskbeklädda ledaren Bane som spelas av Tom Hardy ser ut som en rebell och får medborgarna med sig när han skickligt och manipulativt  visar på orättvisorna, klassklyftorna i samhället. 

Men han är såklart ingen ledare för en revolution. Han har en agenda. Gotham ska utplånas. Och medborgarnas raseri mot överheten blir Banes verktyg.

Christopher Nolan avslutar med The Dark Knight Rises sin episka legend om Batman.

Det är mörkt, mer fysiskt än tidigare och stort. Och Nolan berättar koncentrerat och noggrant. Ibland lite för noggrant…

Långa monologer förklädda till dialoger, för att förklara vad som hänt tidigare i historien är en av filmens svagare punkter. Men kanske nåt man får stå ut med i en avslutande del i en trilogi.

Och återigen ser vi ett passivt kollektiv som följer utan att ifrågasätta.

Här är det lite tydligare än i dom andra filmerna…vi ser  tusentals poliser, som bara lyder order hur galna dom än är ...och vi ser hur Gothams invånare  låter sig ledas rakt mot undergången...

Nolan är bra på sitt hantverk och det blir aldrig töntigt eller pajigt

Inte ens att se Cat woman och Batman stå och munfajtas medans kulorna viner kring de små spetsiga öronen.

Cat woman som spelas av Anne Hathaway är en ny smart och oberäknelig karaktär.

Ett bra element som förstärker och skruvar till historien.

Och Batman blir aldrig en utklädd Christian Bale. Batman är batman.

Bale är Batman. 

Lisa Bergström/Kulturnytt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista