1 av 2
Musikfestivalen Positivus i avfolkningsorten Salacgriva i Lettland.
2 av 2
Salacgrivas borgmästare Dagnis Straubergs drömmer om att staden ska bli nästa Woodstock.

Festival ger nytt liv åt lettisk avfolkningsort

4:05 min

Den lilla avfolkningsorten Salacgriva i Lettland var ett samhälle i utdöende. Men musikfestivalen ”Positivus” blev stadens räddning. På kort tid har den vuxit till den största festivalen i hela Baltikum. Och borgmästaren drömmer nu om att staden ska bli nästa Woodstock. Per Shapiro åkte dit.

Kilometerlånga bilköer ringlar sig fram till festivalområdet, folk som går  i  klungor  på och längs vägen. Nyttotrafiken mellan Tallinn och Riga göre sig icke besvär i dag.

Rigatjejerna Guna och Zanite är på utmärkt humör, atmosfären är oslagbar tycker de, och då har de inte ens kommit in på festivalområdet ännu.

En annan av årets 30.000 besökare är Lucasz Janetzyk från Tjeckien.

En vän som var här i fjol skrev  i en recension i tjeckisk tidning att det var det var den vackraste festivalen han någonsin sett, och Lucasz blev förstås nyfiken.

Och det är nåt speciellt med festivalen tycker han, inte bara naturupplevelsen utan också alla utsmyckningar i vackert hantverk. Den här festivalen har själ, säger han.

När Positivus drog igång för sex år sedan, var det många som var skeptiska till orrten Salacgriva, en sömnig kuststad norr om Riga, en avfolkningsort i ett avfolkningsland

Men arrangörerna satsade stort på att varva inhemska band som med utländska stjärnor som Peter Doherty, Friendly Fires och Fatboy Slim. Och Positivus har på några år vuxit till Baltikums största musikfestival. Stadens Borgmästare har proklamerat att det ska utvecklas till Baltikums Woodstock.

Karl Saluver från Estland har besökt festivalen sedan start. Han gillar det natursköna läget och banden som spelar på sex olika scener, men tycker att festivalen nästan blivit för stor.

Borgmästaren i Salacgriva kan inte nog betona evenemangets betydelse för det lokala näringslivet, folk som hyr ut rum, stugor, campingplätter och under några dagar mångdubblar sin försäljning i butiker och kiosker.

Dace Ozolina har en livsmedelsaffär vid infarten från motorvägen. Och har satt upp ett stånd utanför där hon säljer öl och läskedrycker.

– Jag har sålt så mycket så jag har tappat räkningen, säger hon och skrattar.

Nu ska jag träffa Borgmästaren. Han och jag har jag talat på telefon flera gånger och vi har gjort upp om en intervju.

Men på festivalområdet har det lokala mobilnätet slagits ut av den höga belastningen. Och ingen av otaliga vakter, funktionärer, poliser och pressfolk jag frågar har en susning om var nånstans i havet av människor det går en borgmästare som drömmer om Woodstock.

Jag får till slut tag Inga Veide, som arbetar på kommunen men hon lyckas inte heller ringa honom.

– Salacgriva är en liten stad, mobilmasten håller inte för så många, det blir alltid problem, säger Inga Veide och visar med handen mot den till synes ändlösa raden av bilar, som nu sträcker sig ända bort mot gränsen till Estland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista