Tolv människor sköts till döds på biografen utanför Denver, Colorado. Foto: Ted S. Warren/AP

Överlevande stämmer bolag bakom Batmanfilm

1:41 min

En av biobesökarna på den ödesdigra premiären av den senaste Batmanfilmen i Denverförorten Aurora då 12 människor sköts, tänker stämma filmbolaget Warner Bros och biografkedjan Cinemark.

Mannen som förlorade sin bästa vän i massakern har kontaktat en advokat som säger i ett uttalande att någon måste bära ansvar för vad som utlöste dådet.

Det är inte första gången i USA som offer för fruktansvärda våldsbrott där gärningsmannen verkar ha varit inspirerad av en film, ett TV-program, en låt eller datorspel försökt få upplevelseindustrin att bära skulden.

Men i nästan samtliga amerikanska rättsfall hittills har bolagen friats eftersom det inte går att visa att de skulle kunnat förutse att till exempel en film som ses av miljoner människor kan få en enstaka individ att begå vannsinnesdåd.

Ett exempel bland många är skolskjutningen i Colombine 1999 då 13 människor sköts ihjäl inte långt från helgens händelse i Aurora. Offrens familjer krävde 25 företag på 35 miljarder kronor i skadestånd för att de två gärningsmännen verkat ha fått idéer från dator-spelet Doom och filmen "På driven i New York" med Leonardo DiCaprio i huvudrollen, men förlorade alltså i rätten. USA:s högsta domstol har också slagit fast att våld i filmer och spel faller under yttrandefrihetsgrundlagen.

Däremot har Warner Bros som ligger bakom bakom Batmanfilmerna beklagat sorgen, dragit ned på PR arrangemang under premiärhelgen och skänkt flera miljoner kronor till en fond som ska täcka sjukhusräkningar för de skottskadade som saknar försäkring.

Bolaget funderar också på att ta bort en scen i den kommande filmen "Gangster Squad" där folk i en biopublik skjuts ihjäl. Skådesepelaren Christian Bale som spelar Batman har också besökt offrens familjer och överlevande i Aurora för att visa sin medkänsla.

Johan Bergendorff, New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista