1 av 2
Spetskonst på Vadstena slott. Foto: Åke Svensson
2 av 2
Delvis knypplad fågel av Ingrid Eggiman-Jonsson. Foto: Charles Eggiman

Spetskonst – tradition och förnyelse på Vadstena slott

1:12 min

Vadstena är ett knypplingscenter sedan mycket länge, och där visar man utställningen Spetskonst nu i sommar. För när Hemslöjden fyller 100 år, firar Föreningen Svenska Spetsar 50 år. Per Feltzin har varit på Vadstena Slott.

Vadstenaspets... tunt, vitt, närmast osynligt tills du går nära och då förändras allt. Detaljerna visar finesserna – silket eller lingarnet vrider och vänder på sig och vecklar ut sig. Blir en rosenknopp, blir ett fönster med solkatter, blir ett halsband som kunde vara ett instängande pansar eller en lockande grind som går att öppna.

På Vadstena Slott hittar vi traditionen i ett rum och det nya, riktigt lekfulla i ett annat, större. Det betyder att vi kan få se det klassiska och deras skimrande, ofta religiösa, motiv samtidigt som vi direkt därpå kan se knyppling med broderi i blått och guld på Ingrid Eggimann Jonsson många fåglar och halssmycken i metall och knypplad metalltråd av Marita Carlborg Olsson. Eller också kläder, eller spets ingjuten i glas, eller bara – inte så bara faktiskt – en eller flera bårder till linne eller dopklänning.

Det där med tradition och förnyelse... Så nära det kan ligga.

Utställningen pågår till den 19 augusti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista