Upphovsrätt för fotografier omdebatterad

2:52 min

Upphovsrätten för fotografer har varit omdebatterad i sommar. Först var det bloggaren "Genusfotografen" som fick betala 15000 kronor i skadestånd för en bildpublicering. Och nu kritiserar Svenska Fotografers förbund i ett öppet brev Digisam, som arbetar med digitaliseringen av kulturarvet. Man anser att Digisam på en konferens visat "bristande respekt för upphovsrätten". Kulturnytt ringde upp Catharina Ekdal, vd på SFF och bad om ett förtydligande.

Upphovsrätten för fotografer har varit på tapeten i sommar. Först blossade det upp en debatt kring bloggen "Genusfotografen", där Tomas Gunnarsson utan tillstånd hade återpublicerat en bild av modefotografen Stefan Jellheden, som Gunnarsson var starkt kritisk till. ”Genusfotografen” hävdade citaträtten, men blev till slut skyldig att betala 15000 kronor i skadestånd till Jellheden.

Kort därefter seglade en ny upphovsrättstvist upp i fotovärlden. I ett öppet brev till Kulturdepartementet och Riksarkivet kritiserade Svenska Fotografers förbund samordningsinstitutionen Digisam för att på en konferens visat bristande respekt för upphovsrätten.

Digisam är tillsatt av Riksarkivet för att underlätta och ge råd vid den pågående digitaliseringen av kulturarvet, där en massa fotografier av kända och okända upphovsmän ingår. Några dagar senare svarade Digisam på kritiken i ett likaledes öppet brev och bad Fotografernas förbund att förtydliga sig så att, citat ”eventuella felaktigheter kan rättas till” slut citat. Det har inte Fotografernas förbund gjort så Kulturnytt ringde upp Catharina Ekdal, vd på Svenska fotografers förbund och bad om ett förtydligande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista