Rapp dialog räddar inte "Det är bara förnamnet"

1:36 min

"Det är bara förnamnet" heter en fransk dramakomedi som har premiär idag. Valet av ett ofött barns namn väcker rabalder på en middagsbjudning och allt urartar. Filmen bygger på en teateruppsättning som gjort succé i Frankrike. Alexandre de La Patellière och Matthieu Delaporte regisserat och Hugo Lavett har sett.

Till den eleganta kulturvänstervåningen i centrala Paris kommer den blivande 40-plusfadern Vincent med en flaska Algeriskt vin. Det ska bjudas på Marockansk buffé med vänner och familj och trots att vinet är svindyrt blir det fel: värden blir uppretad över det koloniala röda vinet. Det är inte det enda som går snett den här kvällen. När Vincent ivrigt påhejad av middagssällskapet avslöjar vad sin ännu ofödde son ska heta tar det hus i helvete. Men, han kan ju inte heta...

Jag ska inte avslöja namnet här. Namnet spelar egentligen inte någon roll. Det är som den svenska titeln säger, bara förnamnet. Något som sätter helt andra krafter i rullning. Allt som de här barndomsvännerna och älskarna som samlas kring den marockanska plockmaten har suttit inne med, hemligheterna de bär på, kommer upp till ytan till följd av diskussionen kring förnamnet.

Och det tycker jag är lite synd. Jag hade gärna sett en dramakomedi om ett pars väg till namnet på deras första barn. Det är egentligen en utmärkt idé och en film som hade kunnat säga något om vår samtid, i ett samhälle där namnval kan kopplas till sociala skillnader, invidualism och samhällssyn.

Nej istället blir det hysteriska bråk som ska spela på fördomar om vänsterintellektuella, borgarpar och homosexuella. Det blir väldigt ospännande, om än på en rapp dialog och i en vacker våning.

Hugo Lavett

Kulturnytt
hugo.lavett@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista