Kulturkorrespondenten om Kultur-OS i London

3:11 min

OS är inte bara idrott. Sveriges Radios kulturkorrespondent Gunnar Bolin är på plats i London och kan berätta om ett ovanligt digert kulturprogram.

OS-krönika med Gunnar Bolin.

Egentligen är jag lite kluven till det som man kallar kulturolympiaden. Den fanns både i Aten och Peking, och min erfarenhet är att idrotten helt dränerar tillresta och boende på deras kulturintresse. Sällan har jag sett så dystert tomt ekande museisalar som i Aten, där det ändå var fantastiska utställningar om bland annat spelens antika historia. I Peking minns jag att jag letade febrilt efter en konstutställning i en park tills jag hittade några skärmar i ett hörn medan Pekingborna obekymrat flög sina drakar.

Men London, ja vad ska man säga, här ju kultur OS varje sommar och man har också införlivat hela Storbritannien i en gigantisk 2012 OS kulturfestival, där bland annat alla museer satsar hårt under OS och många öppnar stora utställningar just denna vecka.  Parallellt är här i London massor av teater, föreläsningar, gatukonst, och alla från den översta parnassen i brittiskt kulturliv gör något, från Stephen Fry till konstnärerna Anish Kapoor och Antony Gormley. London borde klara detta bättre än Aten och Peking, här finns ju en jättebefolkning som inte kommer att få några biljetter till idrotten och som är vana att konsumera kultur. Jag återkommer till hur det gick.