Det moderna livet smyger sig på

2:27 min

I Kulturnytts sommarserie har Lars Lönroth fritt fått välja 8 udda favoriter ur filmens brokiga historia. Idag: ”Det moderna livet” (La Vie Moderne), Frankrike 2008. En dokumentärfilm av Raymond Depardon och Claudine Nougaret .

Den franske fotografen och dokumentärfilmaren Raymond Depardon, en poetisk realist som påminner om både Arne Sucksdorff och Stefan Jarl, tar oss med på en bilfärd längs slingrande vägar i den syd-franska bergskedjan Cevennerna.

När jag träffar Depardon berättar han att han och hans ständiga följeslagare Claudine Nougaret, som också är hans ljudtekniker och producent, velat skildra hur det moderna livet sakta smyger sig på dessa bortglömda bergsbyar med sina kloka och eftertänksamma bönder, vars förtroende det filmande paret så småningom lyckats vinna.

Men det räcker inte med att bara sätta upp en kamera och en mikrofon, man måste lära sig lyssna också, säger han.

Och lyssnar på varann, det gör man bäst i köket, detta intima rum där vardagen möter de stora frågorna, där man sittande vid det avlånga köksbordet med sin glansiga vaxduk får veta att en lantbrukare av idag måste var djupt passionerad för att klara av sitt yrke, sitt arbete.

Med distans betraktar  man i den gamla TV-apparaten de politiska ledarnas liv i den franska huvudstaden. Och ute på gården fångar paret Depardon/Nougaret upp Daniel, sonen i familjen, som vid sin traktor lite förlägen men med stor integritet försäkrar att han inte vill offra sin självständighet utan hellre lever under små omständigheter i Cevennes-bergen än ger sig ut i den moderna världen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista