Sydafrikanskt foto prisas på festival i Arles

Den sydafrikanska fotokonsten är kanske starkare än nånsin. Landet har producerat många klassiska fotografer, som David Goldblatt, Santu Mofokeng och Ernest Cole. Och på fotofestivalen i franska Arles får även det unga gardet mycket uppskattning och uppmärksamhet.

Förra året var det sydafrikanen Mikahel Subotzky som tog hem festivalens stora "Discovery"-pris, och årets vinnare av de tjugofemtusen eurona heter Jonathan Torgovnik - född i Israel, men nu verksam och boende i just Sydafrika.

Han fick priset för sin enormt kraftfulla fotoserie av rwandiska kvinnor, avporträtterade tillsammans med sina barn - barn som alla blivit till genom våldtäkter under folkmordet 1994.

Ytterligare två starka bidrag från Sydafrika var nominerade i tävlingen, nämligen tvillingarna Hussein och Hasan Essop, som leker med mediala stereotyper av muslimer i sina bilder.

Den tredje är Zanele Muholi som skildrar homosexuellas tuffa liv i landets kåkstäder.

Tre angelägna sydafrikanska konstnärskap om högaktuella och komplicerade frågor, som alltså visas på fotofestivalen i Arles fram till den 23 september.

Tor Billgren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista