Body Worlds. Foto: Lee Jin-man/AP

Spektakulära kroppar visas i Södertälje

3:08 min

Utställningen Body Worlds har funnits sedan 1995. Den orsakar het debatt var den än visas, eftersom det är riktiga kroppar som visas upp. Vissa kallar det spektakulär underhållning, andra intressant folkbildning. Nu visas Body Worlds i Sverige för första gången på Tom Tits i Södertälje.

Mannen bakom utställningen är den tyske anatomiprofessorn Gunther von Hagens, som har utvecklat den inplastningsmetod som gör att kropparna kan bevaras. Kropparna har tillhört människor som har donerat dem just för det här syftet efter sin död.

En kvinna kommer gående i utställningslokalen, hon snyftar stilla och torkar tårarna. Jag går in i avdelningen som hon kom ut från, och Oj -  där ligger en kvinna i genomskärning - i en avslappnad pose. I magen har hon ett åtta månader gammalt foster. Och i montrar längs väggen: foster i olika utvecklingsstadier. Det är starkt och respektfullt presenterat.

Men så får jag sällskap av en familj med en barnvagn - och barnet som ligger där och sover är inte mycket större än det som ligger i den inplastade kvinnans mage. Då blir det för mycket. Jag måste ställa mig vid sidan av och låtsas läsa tills de har kört iväg med sin vagn.

Body Worlds är delvis en del av det stråk av morbiditet som har gått genom populärkulturen de senaste tio-tolv åren - med tv-succéer som Six Feet Under och de evinnerliga serierna om kriminaltekniker i olika amerikanska städer. Idag är det explicita och förskönade bårhusbesöket obligatoriskt i vilken dussindeckare som helst.

Den starka vampyrtrenden är också en del av denna morbida underström i kulturen. Dom huggtandade huvudpersonerna är antingen före detta döda, eller någonstans mellan liv och död. Men dagens filmvampyrer är inga motbjudande gollumfigurer som Max Schreck i Murnaus Nosferatu, de är långt från blodspyende torrbollar som Udo Kier i Andy Warhols Dracula - för att inte tala om Gary Oldmans vidrige blodsugare i Coppolas Dracula-version från 1992. Nej, istället spelas de av Hollywoods främsta pinup-klientel.

Det döda och levande döda ska vara vackert och estetiskt tilltalande på 2000-talet.

Och Body Worlds är framförallt det. De avskalade kropparna är ofta arrangerade i poser som anknyter till konsthistorien. Muskler, nerver och senor är frilagda som på klassiska anatomiska skisser av Leonardo DaVinci och Andreas Vesalius. Det är pedagogiskt och otroligt välgjort.

Det finns också paralleller till samtidskonsten. Verket Simmerska består av en kvinna i en simmande pose, fast kluven på mitten som Damien Hirsts likaledes kluvna, formalindränkta kor och hajar.

Visst hade det varit lika pedagogiskt och kanske till och med tydligare om det bara hade varit konstgjorda kroppar. Men det faktum att allt är på riktigt, gör att det uppstår ett djupt allvar kring utställningen. Kroppen skörhet blir så oerhört konkret.

Och så länge hanteringen runtomkring är etisk i alla led, har jag svårt att hitta några invändningar mot Body Worlds. Men att det blir debatt om utställningen varhelst den visas är förstås bra och helt nödvändigt. Det vore synd om den mänskliga kroppen - död eller levande - banaliserades till en axelryckning.

Tor Billgren
kulturnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista