Sokrates lockar i kristider

2:50 min

Den mytomspunne filosofen Sokrates har återuppstått föratt hjälpa sitt Grekland ur krisen. Och han drar fulla hus. Ellinikoeaterns enmansföreställning ”Sokrates försvarstal” har varit utsåld i Aten under flera veckor.

Inte bara greker utan besökare från hela världen har vallfärdat till den vackra scenen under Akropolis och efter föreställningen har de  deltagit i diskussioner till långt in på natten.

Yannis Simonidis spelar själv filosofen som, innan han tömmer giftbägaren, läser upp sitt försvarstal. Han upplever att människor tar med sig något därifrån; inte hur man ska tänka eller filosofera, utan hur jag går vidare med mitt eget liv, när jag vaknar i morgon. Sokrates budskap handlade inte om teori utan om handling, säger han.

Även om finanskrisen och länderna, som likt Grekland, offras på dess altare, utgör klangbotten till Ellinikoteaterns enmansföreställning, handlar Sokrates försvarstal, som ursprungligen är en dialog av Platon, om karaktär säger Yannis Simonidis; om hur vi kan fostra vår disciplin och övervinna vårt beroende av pengar, status och makt.

– Så mycket som vi greker älskar och avgudar Sokrates, har vi inte frågat oss tillräckligt hur han kan hjälpa oss nu, säger Yannis Simonidis som vill illustrera dynamiken i motstridiga åsikter och tänkesätt, och som ser teatern som det självklara forumet för visdom och filosofi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista