Oviss framtid för Rumänska kulturinstitutet: ”ledningen avgår”

1:43 min

I det politiskt oroliga Rumänien beslutade författningsdomstolen igår att den förordning som utfärdats av regeringen som innebär att parlamentet tar över ansvaret för Rumänska kulturinstitutet istället för presidenten inte strider mot konstitutionen. Något som oroar institutet som menar att det hotar deras politiska oberoende.

– Ledningen i Bukarrest avgår i veckan och förändringar är att vänta, säger Dan Shafran, ordförande i Stockholm.

Läs också:

Kulturnytt rapporterade tidigare i somras om att den rumänska regeringen utfärdat en så kallad nödförordning som ger parlamentet huvudansvar för Rumänska kulturinstitutet. Institutet har 19 filialer i världen, bland annat i Stockholm, och huvudsäte i Bukarest och arbetar för uppmärksamma rumänsk kultur internationellt och för att skapa kulturdebatt och dialog.

Det regeringen vill ändra på är att institutet i sitt arbete riktar sig till alla, oavsett nationalitet. De vill istället att institutet i första hand ska vända sig till rumänska medborgare utomlands. Men Rumäniens Justitieombudsman ansåg att förordningen stred mot konstitutionen. Men igår fastslog alltså författningsdomstolen i landet att så inte är fallet, förordningen gäller.

– Det är svårt att sia om vilka ändringar som kommer, men ändringar kommer det bli. Ledningen i Bukarest kommer att avgå i veckan och sedan kommer arlamentet utse en ny ordförande, säger Dan Shafran, ordförande i Stockholm.

Vad är mardrömscenariot?

– Alltifrån nedläggning av hela institutet till ändrad och mer nationalistisk inriktning i vårt arbete. Det är nationalistiska vindar som blåser kring Rumänska kulturinstitutet, säger Dan Shafran.