1942 deltog August Kowalczyk i ett flyktförsök från Auschwitz tillsammans med 50 medfångar. Kowalzyk var en av de 9 som lyckades.

Polske skådespelaren August Kowalczyk död

Den legendariske polske skådespelaren August Kowalczyk har avlidit, uppger en talesperson för Auschwitz-Birkenau-museet.

Kowalczyk föddes 21 september 1921.

1940 anslöt han sig till en polsk väpnad styrka för att bekämpa tyskarna. Han greps samma vid en gränsövergång i Slovakien och spärrades in i koncentrationslägret Auschwitz. 1942 deltog han i ett flyktförsök tillsammans med 50 medfångar. Kowalzyk var en av de 9 som lyckades fly.

Resten av kriget deltog han i den London-ledda motståndsrörelsen Armia krajowa.

Efter kriget spelade Kowalczyk i många filmer bland annat Aleksandr Fords Piątce z ulicy Barskiej (De fem från Barski-gatan), Pokolonie (Generation) av Andrzej Wajda och i tv-filmen Wergili, regisserad av Ryszard Bera efter text av poeten Stanisław Grochowiak.

1962-66 var Kowalczyk chef för Adam Mickiewicz-teatern i Częstochowa och senare var han konstnärlig ledare för Polska teatern i Warszawa.

Som vice ordförande för en sammanslutning som hade till uppgift att sprida information om Auschwitz till efterföljande generationer var August Kowalczyk initiativtagare till ett vårdhem i staden Ośwęcim, till minne av dem som hjälpte fångarna i det tyska lägret.

Göran Sommardal

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista