nyheter

”Jag blev duperad av Asma al-Assad”

"A Rose in the Desert" - en ros i öknen - var rubriken när amerikanska modetidningen Vogue ifjol publicerade en hemma-hosintervju med den syriska presidenthustrun Asma al-Assad. Vogue blev hårt kritiserat för det insmickrande porträttet, artikeln togs sedmera från deras hemsida och chefredaktören Anna Wintour förklarade att det nu framkommit att "Syrien inte delar Vogues värderingar". Nu ber också den journalist som skrev reportaget om ursäkt.

Hon teg fram till nu... Joan Juliet Buck, mångårig medarbetare på Vogue fick inte förnyat kontrakt. Och har därmed tagit bladet från munnen om sitt veckolånga besök Syrien.

Att hon ens tackade ja till uppdraget förklarar hon med att hon inte är en politisk reporter - hon tvekade, men redaktören sa "vi vill inte att du skriver om politik" - och nu säger Buck att hon vid tillfället inte förstod att hon var på väg att träffa en mördare.

Resan var hårt styrd av familjens PR-byrå. Buck berättar att någon hackat hennes dator, och att hennes förkläde reagerat häftigt på att hon stämt möte på tu man hand med en västerländsk ambassadör.

Paret Assad bodde då i en modern lyxlägenhet i Damaskus med sina tre barn. Talande i själva intervjun är Asmas uttalande att dom röstar demokratiskt om allt i hemmet - som exempel ger hon takkronan i matsalen - "där blev vi nerröstade," säger Asma med hänvisning till barnen.

Men fortfarande, säger Buck, har hon ingen aning om vem Asma egentligen är, hur hon tänker, i synnerhet om  hur hennes självutnämnda mandat att värna Syriens civilsamhället rimmar så illa med makens politik.

I backspegeln, säger Buck, kom den mest ödesmättade kommentaren från presidenten själv, när hon frågat varför han ursprungligen studerade till ögonläkare. Svaret lydde: "Eftersom läget aldrig är akut, och det är väldigt lite blod".

Ann Törnkvist, SR International

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista