Emily Blunt och Rosemarie DeWitt Spelar i Lynn Sheltons film "Your Sister's Sister". Foto: IFC Films/Scanpix.
Recension | Film

Bra om attraktion och leda i ”Your Sister's Sister”

2:09 min

"Your Sister's Sister" är en amerikansk indiefilm som har premiär i dag. Regissören Lynn Shelton som, bland annat har regisserat avsnitt av tv-serien Mad Men, har också skrivit manus till "Your Sisters Sister". Det är ett tätt relationsdrama av ett slag som man antingen gillar eller ogillar menar Kulturnytts recensent Margareta Svensson.

Det är en svår genre som regissören Lynn Shelton ger sig på. Hennes film bygger på tre rätt jämbördiga roller, en komplex intrig som kräver total närvaro av skådepelarna eftersom dom agerar i ganska långa tagningar och så går kameran ofta riktigt nära.

Helst ska det kännas som om rollfigurerna skulle kunna vara dina vänner och att du delar deras erfarenheter.

Å det fungerar. För de här skådespelarna ÄR sina roller och har mig i sitt grepp - inte i första scenen men från och med den andra.

I början av filmen har Toms vänner samlats för en minnesstund ett år efter hans död. Scenografen har målat scenen i en grå, brun, grön sörja. Men det är Toms bror Jack som stjäl scenen när han i sin sorg, sabbar sammankomsten, på samma sätt som han sabbar det mesta som händer honom.

Det är Iris, den döde broderns före detta flickvän och Jacks bästa vän, som ska bli den som tvingar honom att konfrontera sig själv när hon lånar ut familjens fritidshus till honom. Det är meningen att han ska få tid med sig själv som enda sällskap, men - naturligtvis - blir det inte riktigt som det var tänkt.

Jack får sällskap av Hanna och Iris och det hela utvecklats till ett komplext och intrikat triangeldrama.

Mark Duplass som Jack och Rosemarie DeWitt som Hanna är som klippt och skurna för sina roller, Emily Blunt som Iris är det svagaste kortet och hon är inte dålig, tvärtom, men hon vill lite för mycket emellanåt.

"Your Sisters Sister" är de små medlens film, och det är en bra berättelse om liv och död, kärlek attraktion och leda.

Sen måste ju varje film ha ett slut också. Men när vi kommer så långt så är jag beredd att köpa de flesta klichéer.

Margareta Svensson

Kulturnytt
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista