Från utställningen med Kurts Fridrihsons. Foto: Per Shapiro

Fridrihsons fick aldrig uppleva Lettlands befrielse

2:54 min

Just nu i Riga pågår en stor utställning med lettiska 1900-talskonstnären Kurts Fridrihsons, som anklagades för landsförräderi av Sovjetmakten och blev deporterad till Sibirien. Per Shapiro besökte utställningen.

Kanske är det bara en tillfällighet att utställningslokalen ligger bredvid ockupationsmuseet. Kurts Fridrihsons deserterade två gånger från sin tvångskommendering i den tyska armen under den nazistiska ockupationen av Lettland, och hans vänskap med franska intellektuella som André Derain, ledde under den sovjetiska ockupationen av Lettland, till anklagelser om landsförräderi och förvisning till Gulag.

Utställningen samlar de olika nyckelpunkterna i  Fridrihsons liv, sinsemellan relaterade men utan inbördes kronologi eller rangordning.
Här hänger teckningarna från Gulag, här de abstrakta akvarellansiktena i experimentella färguttryck, brevväxlingen med Edvard Munch och André Gide,  målningarna av ursprungsfolk och etniska minoriteter som var ett viktigt tema. Porträtt av liverna i Baltikum, indianerna i Nordamerika.
Bakgrundslandskap utgörs av en dekorerad scen. Det är ett minne av scenografen Fridrihsons; en futuristisk, och som det ansågs på 70-talet,  skandalös uppsättning av Dostojevskijs Idioten.

Lettisksvenska journalisten Dace Vinklere har också kommit hit. Fridrihsons har varit en av hennes inspirationskällor i livet, berättar hon.

”Fridrihsons berättar om Fridrihsons”,  är titeln på utställningen. Den är en berättelse om intellektuell och konstnärlig mångfald, en scenograf, en folklivsforskare, en filosof. Jag reflekterar över hans dödsdatum, 1991, året då Lettland till sist blev självständigt. Det fick denne fritänkare och skildrare av etniska minoriteter aldrig uppleva. Men det var 20 år sedan. Dace Vinklere tror inte att dagens Lettland skulle imponerat på Kurts Fridrihsons.

Per Shapiro

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista