Stephen Fry. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP

London lever även utanför arenorna

Gunnar Bolin på OS i London
2:30 min

Den brittiska kultursatsningen under OS är en succé. Över 12 miljoner människor har besökt något av de många arrangemangen. Som ni hört under de senaste veckorna är vår kulturkorrespondent Gunnar Bolin ofta en av de besökande. Hans senaste nedslag i kulturfestivalen var på Teater Criterion där den folkkäre författaren, skådespelaren och sportälskaren Stephen Fry igår samtalade med Paralympics chef, Chris Holmes. 

Det är Stephen Fry som håller låda på teatern Criterion där han själv är styrelseordförande och där det under OS pågår en mängd idrottsrelaterad kultur: från nyskrivna pjäser till samtal mellan idrottare och kulturpersonligheter som Fry själv - denne märklige, folkkäre författare, skådespelare, regissör och frågesportsledare på TV .

Han är lite som den felande länken mellan Jonas Gardell och Horace Engdahl, med ett stort stycke helt egen ödmjukhet. Frys sportintresse är omvittnat och han är en av OS ambassadörer, denna dag har han valt att samtala med Paralympics chef, den blinde simmaren Chris Holmes, som vunnit nio guld för Storbritannien i Paralympics, även han en van estradör.

- Är det nån från min hemstad Birmingham här? O, konstigt det brukar ingen svara ja på ens när jag är i Birmingham, säger Holmes.

Det är en trevlig timme där de båda männen samtalar. Frys frågor är ofta flera minuter långa och kanske inte alltid heller frågor, men det är väl så vi vill ha det när han nu själv är på scen. Skratten är många och de 600 platserna i den gamla teatern är nästan all upptagna, trots att biljetterna för en timmes samtal kostar mellan 100 och fyra hundra kronor.

Fry och Holmes konstaterar gemensamt att de är så lyckliga över OS, människor talar spontant med varandra, stämningen är god. På årsdagen av upploppen förra sommaren känns London som en annan stad. Om några veckor vet vi om det bara var på ytan. Men visst lever London även utanför arenorna. I söndags på marknaden på Chatsworth road i östra London var det till exempel en liten juvel till fotoutställning. Musikfotografen David Corio visade bilder, mycket från Londons mest kreativa period i skarven av sjuttio – och åttiotalet med bildslitna figurer som Joe Strummer, Ian Dury och Johnny Rotten. Men också många artister från Londons svarta musikscen och när han sen blev uppskattad och känd dyker internationella storstjärnor som Miriam Makeba upp. Alla foton i den lilla kulturföreningens lokal andas absolut respekt och känsla för motivet.

Sånt kan man också njuta av i London under OS. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".