Caitlin Moran Foto: Chris Floyd
recension | litteratur

Moran mixar det grunda med det grundläggande

Hör Måns Hirschfeldts recension
2:26 min

Konsten att vara kvinna - under den titeln introduceras den brittiska journalisten Cailtlin Moran nu för svenska läsare (i översättning av Molle Kanmert Sjölander). Moran började som reporter på musiktidningen Melody Maker redan som 16-åring och gjorde som 17-åring karriär på BBC vid tiden för Brit-popens genombrott. Idag är Caitlin Moran TV-kritiker i The Times och prisbelönt både som intervjuare och krönikör. Konsten att vara kvinna är resa från de tidiga tonårens förvirring, via krampaktiga försök att vara kvinnlig till att hitta sig själv som yrkeskvinna, mor och sanningsägare.

På näst sista sidan i efterordet klämmer Caitlin Moran till sist fram att bokens titel är lite missvisande. För det borde egentligen inte handla om konsten att VARA utan om att GÖRA. Och bli sedd för det man GÖR (versaler är f.ö. ett av Morans återkommande stilgrepp).  Kvinnovarandet” är föreställningar som vi – kvinnor som män –fått och fortfarande får intutat i oss. Om att vara moderlig, tjänstvillig, välklädd och vaxad på de rätta ställena.

Så Moran förpassar föreställningarna till papperskorgen: man behöver inte ha dyr handväska som ser ut som Tom Jones pung (brun och oformlig), högklackat går inte och gå i och stora trosor är faktiskt skönast. Det är en sunt förnuft-feminism med tydlig brittisk knorr: hörni, grabbar sexism och rasism – det faktiskt OHÖVLIGT. Att inte var ohövligt är Morans recept. Och när nåt känns dumt – så ska man som kvinna fråga sig själv om det här är nåt som män nånsin utsätter sig för. Om inte? Gör om.

Det är ofta roligt och mycket är lätt att skriva under på. Men när Caitlin Moran ägnar sida upp och sida ner om just sånt som hon menar att det redan talas om för alldeles mycket (kändiskulten, tabloididiotin och ytfixeringen) så kan hon inte hjälpa att bli rätt lik trollkarlen som förvandlar sig till ett glas saft och dricker upp sig själv. Det är ju precis det där hon tycker att vi inte ska bry oss om. När feminismen, liksom mot bättre vetande, än en gång stoppas in den dyra handväskan så finns det en uppenbar risk att de grundläggande frågorna hamnar i skuggan och de som bara är grunda.

Och är vi inte idag, många av oss, redan så himla upplysta att jämlikheten (som den förpackas i den här boken) känns lite som en avklarad grundkurs?

Tänker jag.

Sedan ser jag en reklamkampanj på stan för ett företag som efter att tidigare ägnat sig åt nummerupplysning nu svarar på alla frågor mellan himmel och jord.

Deras senast service är att man kan MMS:a in en bild på sig själv, till dem och fråga om det som verkligen är viktigt: ”Är jag snygg, Hur är min outfit? Vilken kändis är jag lik?”

Med en lätt känsla av att stå inför en avgrund tänker jag ett varv till på behovet av Caitlin Moran.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".