Madonna stöttar Pussy Riot

Nu har även drottningen av pop sällat sig till skaran kända artister som stöttar punkgruppen Pussy Riot. Inför sin konsert i Moskva på tisdagen uttalade Madonna sitt stöd för de fängslade medlemmarna, rapporterar AFP.

– Jag är emot censur och hela min karriär har jag stött yttrandefrihet, så självklart tycker jag att det som händer dem är orättvist. Jag hoppas att de inte behöver tillbringa flera år i fängelse. Det vore en tragedi, säger Madonna i en intervju.

En stödgrupp för den ortodoxa kyrkan i Ryssland har upprörts av hennes uttalanden och kräver nu att konserten i Moskva ska stoppas. Kyrkan anser att hon har blandat sig i landets interna angelägenheter och försökt påverka domstolsväsendet. Protester väntas såväl i Moskva som i St Petersburg där hon uppträder senare under veckan.

Medlemmarna i Pussy Riot är åtalade för huliganism efter att i februari ha genomfört en regimkritisk aktion i Frälsarkatedralen i Moskva.
Tidigare har bland andra Sting och Red Hot Chili Peppers uttalat sig om fängslandet. Och under sin spelning på Stockholm Music and Arts förra helgen visade även Patti Smith sitt stöd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".