Frankrike sänker bokmomsen

Mindre bokhandlare andas ut
1:41 min

Det franska parlamentet har belsutat att återigen sänka momsen på böcker. Det betyder att från och med årsskiftet är momssatsen på litteratur 5,5 procent, alltså samma nivå som den var fram tills första april i år, då den höjdes till 7 procent. Den förra högermajoriteten motiverade höjningen med statens dåliga finanser.

Kritikerna har hela tiden hävdat att förändringen inte innebär nått större tillskott till statskassan, men däremot hotar att ruinera en av landets kulturella rikedomar. Ett nätverk av 2 500 mindre och oberoende boklådor.

Många av dem lever knapert. Så även en blygsam höjning på 1,5 procent har inneburit ett allvarligt hot, hävdar branschen.

Parlamentsbeslutet tas nu emot med stor lättnad.

Bokhandlarna hoppas dessutom att den nya sänkningen tillåter de att öka lönsamheten.

Den franska bokmarknaden karakteriseras också av ett enhetspris, och att det är utgivaren som sätter priset på en bok. Utgivarna har lovat att behålla de nuvarande priserna, även efter årsskiftet, vilket gör att bokhandlarnas marginaler kan öka. Om än mycket marginellt.

För oss kunder betyder alltså momssänkningen inte lägre priser, men däremot kanske att vår lokala bokhandel finns kvar även nästa år.

Beslutet har också en symbolisk betydelse, nämligen att litteraturen fortsätter att ha en särställning i Frankrike.

Anna Trenning-Himmelsbach
kulturnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".