Sabrina Janesch. Fotos: Milena Schlösser
recension | litteratur

Kattbergen: Spännade kulturhistorisk exposé

Den tysk-polska författaren Sabrina Janesch debutroman Katzenberge har sin geografiska utgångspunkt i Schlesien, ett område som idag mestadels tillhör Polen men som tidigare har tillhört bland annat Pruessen och Österrike-Ungern. Vid andra världskrigets slut fördrevs tre miljoner tyskar från Schlesien och än idag händer det att de eller deras barn kommer resande för att få se det hus de byggt med sina egna händer och blev tvungna att lämna. Nu utkommer boken på svenska med titeln Kattbergen. Lars Hermansson har läst.

Det finns inget sådant som en stark berättelse som inte bärs av ett starkt språk, hade jag tänkt börja den här recensionen. Eftersom Janesch roman de första femtio sidorna så ofta gjorde mig generad å författarens och översättarens vägnar. Det var helt enkelt för många ”leenden som stelnade” och ”hjärtan som bankade i bröstet” för att jag skulle kunna läsa med bibehållen uppmärksamhet, det fanns ju inget att vara uppmärksam på, annat än handlingen.

Men efter kanske hundra sidor märkte jag att jag ändå ville läsa vidare, snabbt, för att slippa störa mig på de många oklara formuleringarna, lite grand som med en halvtaskig deckare. Och Janesch har också disponerat sitt material på deckarmanér, med en inledande dramatisk cykeltur i dimma där jaget har ett mystiskt bylte under jackan – vad kan det vara? ett dödfött barn, hon är på väg till kyrkogården, vill inte bli upptäckt – först i slutkapitlet får man reda på vad det där byltet var.

Däremellan korsklipper Janesch mellan en berättelse i jagform om en ung kvinnlig journalist från Berlin med polska rötter, omöjlig att inte identifiera som författaren själv, som reser till sin älskade morfars begravning i en liten by i Schlesien. Och denna morfars historia, om hur han kom till Polen från Ukraina efter andra världskriget, på flykt undan Stalins terror, om hur han slår sig ned i ett av de där tomma husen där de fördrivna tyskarnas andar spökar. På begravningen får den kvinnliga journalisten reda på saker som driver henne att resa vidare i sin döde morfars spår ända till Ukraina och den fortfarande polskspåkiga by där han föddes.

Genomgående är morfaderns berättelse i dåtid intressantare än den unga journalistens i nutid, som är lite för upptagen med att exotisera de stackars bönderna i Polen och Ukraina, ställa deras tölpigt naturliga charm mot jag-berättarens erfarenhet av urbanitet och mobiltelefoner i Berlin, som om just mobiltelfoner vore så mondänt! Nåja, ju längre österut vi kommer desto ursprungligare bönderna, och inte minst bondmororna, och väl framme i morfaderns födelseby står sädesfälten manshöga och idyllen slår ut i full blom. Men med Nationalencyklopedins artiklar om Schlesien, Polen och Ukraina som bredvidläsning, blir ändå Kattbergen till en spännande kulturhistorisk exposé över ett heterogent centraleuropa med bortglömda språkfickor som åtminstone jag inte är särskilt inläst på. Kanske är det är därför Kattbergen kammat hem två prestigefulla tyska litterära priser, det kan i alla fall inte vara för dess språk.

Lars Hermansson, SR Kulturnytt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".