1 av 2
En Espresso Book Machine kan snabbt trycka både dina egna böcker bok som utgångna klassiker. Foto: CBC
2 av 2
Erin Curler på bokhandeln McNally Jackson i SOHO på Manhattan. Foto: Johan Bergendorff.
Nyheter

Pocketmaskin skapar hopp för pappersboken

"Du kan komma in, beställa och så trollar maskinen fram en rykande varm pocket."
2:08 min

Allt fler bokhandlare i USA installerar en "Espresso Book Machine", just nu finns 30 i landet. Det handlar om en snabb kopierings- och bindningsrobot som gör att kunder kan låta trycka upp egna pocketböcker de författat eller få med sig en redan utgiven bok som gått ur tryck och inte finns på hyllorna.

- Ja du kan komma in, beställa och så trollar maskinen fram en rykande varm pocket, berättar Erin Curler på McNally Jackson i SOHO. Har vi inga kunder på kö så kan du direkt få ett exemplar av någon Googles alla miljontals avscannade titlar eller från förlag vi samarbetar med.

Det här är en av tre bokmaskiner bara i New York. Den här bokhandeln har haft sin i två år nu och den drar helt klart kunder. Omsättningen  steg med 37 % senaste kvartalet.

- Det har definitivt varit en bra investering för oss, den är mycket populär, säger Erin Curler.

Espresso bokmaskinen är en amerikansk uppfinning som består av en mycket snabb kopiator för sidorna, en bläckstråleskrivare av hög kvalitet för omslaget, och en robot som sätter ihop alltihop med lim och skär till pocketboken i rätt fomat, innan den trillar ut ur en lucka. För kunder som bara vill ha ett exemplar så är minimikostnaden 200 kronor, men för varje kopia sjunker styckpriset.

- Vi har många olika typer av kunder. De som vill trycka 5 exemplar till mamma i julklapp eller 500 exemplar att sälja till hela världen. Jag träffade en ung väldigt trevlig tjej som gick i gymnasiet idag som ville skriva ut uppsatser för ett projektarbete. Men vi har också etablerade författare som getts ut av förlag, men som tröttnat på att bråka med sina förlag och vill kontrollera utgivningen själva, berättar Erin Curler.

Till bokmaskinen kommer också designers som vill göra säljkataloger och folk som skrivit sina egna memoarer som ingen annan vill ge ut. Många e-postar sina alster till butiken, eller har de med på en USB-sticka eller DVD. Bokhandel hjälper till om det behövs att utforma ett omslag och redigera sidorna. Flera bokhandlare i New York prioriterar numer e-böcker på gatuplanet, men inte McNally Jackson vars pocketmaskin gett pappersboken en renässans.

- Jag tror alltid folk kommer bli gladare av att ha en fysisk bok i handen, avslutar Erin Curler på McNally Jackson.

Johan Bergendorff, SR New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".