Herman Lindqvist. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
nyhet

Bonniers tar på sig skulden för Lindqvists fadäs

Förläggaren Eva Bonnier: "Tråkigt att det har hänt"
1:08 min

Bonniers förlag har beslutat dra tillbaka Herman Lindqvists memoarer Mitt i allt, innan den når bokhandeln. Detta efter hård kritik mot ett parti i boken där professor Karl-Gustaf Hildebrand pekas ut som nazist – trots att han var anti-nazist.

I själva verket återberättar Herman Lindqvist i sin nya bok en tidigare debatt där samma påstående om Hildebrand ledde till att en annan av Herman Lindqvists böcker fick dras tillbaka. Den gången gällde det Norstedts förlag som också fick betala ett större skadestånd till Hildebrand.

Men trots detta och trots Bonnierförlagets faktagranskningar, så kunde ett felaktigt påstående slippa igenom ännu en gång.

Förläggaren Eva Bonnier säger så här om beslutet att stoppa boken.

– Ja alltså, den ska korrigeras, därför att det förekommer formuleringar som är olyckliga där det kan framstå som att Karl-Gustaf Hildebrand skulle vara nazi-anstruken och det är han absolut inte och därför ska vi korrigera den.

Men hur kunde de här uppgifterna slippa igenom?

– Ja, det kan man säga och det är sånt som händer. Vi är flera som har jobbat med den här boken, som har läst den och kanske inte uppfattat det på det sättet, men det går att läsa det så också, det är ofrånkomligt. Och jag kan bara säga att det är tråkigt att det har hänt. Det ska inte hända, men ibland gör det det.

Hur ofta händer sånt här?

– Ja det händer faktiskt. Naturligtvis vill man inte att det ska hända, men det händer då och då. Att man korrigerar, att man senarelägger eller att det händer saker i böcker.

Trots att detta är kontroversiellt och har varit ute i debatter förut?

– Absolut. Och vi som har jobbat med boken, det är vårt fel, säger förläggaren Eva Bonnier.

Herman Lindqvist själv säger till SVT Kulturnyheterna att han kanske kunde ha formulerat sig på ett annat sätt men att det hela inte är så dramatiskt.

Margareta Svensson
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".