Matthew McConaughey äger ett strippstall i "Magic Mike".
recension | film

Soderbergh hittar rätta känslan i "Magic Mike"

Floridafukt och skrevsvett
2:11 min

Regissören Stephen Soderbergh fortsätter att blanda och ge. Efter förra årets epedemithriller Contagion kommer nu Magic Mike, en film en manlig strippa som egentligen vill bli möbelsnickare. Premiär idag - Måns Hirschfeldt satte sig i salongen.

Strippgänget heter The Kings of Tampa och kungen av kungarna är Mike, en man med många talanger och med en dröm. Det bara det att "The Kid" kommer i hans väg - den nya killen. Den gränslöse och oansvarige partypolaren. Som rör till det. Och som rör upp en bottensats som grumlar det som nyss var så klart utstakat. Och The Kids syster, hon rör också vid något - inom Mike.

Det grumliga är en Soderberghs många stilar. Över hela filmen ligger gult soldis, där dag och natt och liv och fest flyter samman. Det är som att man behöver kisa för att få syn på Magic Mike. För trots att här finns en rak och lättfatlig historia, så är filmens stora kvalitet att den mest av allt är ett tillstånd, en känsla. Den där flytande världen liksom rinner ut i salongen, full av Floridafukt och skrevsvett. Soderbergh har förmågan att hitta kittlingen och trycket i dansen, själva poängen med den. Han är inte den som serverar färdigbakade moraliteter.

Skådespelarnas insatser är, som ofta hos Soderbergh nedtonade och finslipade. Anonymiserade intill allmängiltighet. Med ett ljuvligt utflippat undantag: Matthew McConaughey som spelar strippstallets ägare - med ögon på väg ut ur sina hålor, käkar som maler fram sydstatstugget och den övertända, manipulerande övertygelsen hos en ormbiten väckelsepredikant. Han är liksom med i en helt egen film. Den är också bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".