Konstnärshjälte med katt.
recension | film

I skuggan av frihetskämpen Ai Weiwei

Mårten Arndtzén om Ai Weiwei Never Sorry
2:05 min

När den konstnären Ai Weiwei kastades i fängelse på hemlig ort i april 2011 blev hans namn liktydigt med kampen för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter - inte bara i Kina. På fredag är det svensk premiär för den amerikanska dokumentärfilmen Ai Weiwei Never Sorry.

Det ni hör är några av namnen ur den lista på över 5000 skolbarn från Sichuanprovinsen som Ai Weiwei och andra mänskorättsaktivister sammanställde efter den stora jordbävningen där 2008.
  Barn som alla omkom i fuskbyggen till skolor som föll ihop som korthus när marken under dem började röra på sig. Och eftersom myndigheterna var ansvariga försökte dom låtsas som att dom här barnen aldrig existerat, genom att hemlighålla dödssiffrorna.

2010, på årsdagen av katastrofen, bad Ai Weiwei folk att läsa upp namnen och skicka in till honom.

En av förtjänsterna med Ai Weiwei Never Sorry är att den ger en klar och medryckande bild av drivkraften bakom Ai Weiweis politiska aktivism. Som är enkel: han vill ha rättvisa, och förhindra att maktmissbruk sopas under mattan.

Önskemål som är svåra att misstänkliggöra, även för de kinesiska myndigheterna - vilket kan vara en förklaring till att de låtit honom hållas så länge.

Problemet med filmen är att den inte tillför så mycket mer, till den berättelse om frihetskämpen Ai Weiwei som redan återberättats och tagits om många gånger på senare år. Att den inte ens verkar vara särskilt intresserad av att berätta mer än så.

Själva produktionen av de miljontals handmålade solrosfrön i porslin som Ai Weiwei ställde ut i London för ett par år sen, och som tog tusentals porslinsarbetare åratal att tillverka, ägnas 20 sekunder i filmen. Istället får vi titta på när Ai Weiweis lille son lyckligt skuttar omkring bland fröna, medan pappa tittar på.

Och det är ju rart. Men det är något som försvinner där, bakom vår fascination för den store konstnärshjälten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".