Snart på din begäran? Några välkända HBO-producerade figurer: Omar i "The Wire", Eric Northman i "True Blood", Tony och Carmela Soprano, Jessa, Hannah och Shoshanna i "Girls" och Miranda, Charlotte, Samantha och Carrie i "Sex and the City". Foto: Scanpix.

Video-on-demand-tjänster rör om i tv-branschen

I veckan blev det klart att två amerikanska video-on-demand-aktörer tar sig in på den svenska marknaden, vilket kan få konsekvenser för utbudet i svenska tv-kanaler.

Dels handlar det om det ledande video on demand-företaget Netflix, dels handlar det om den tongivande amerikanska kabeltevekanalen HBO:s on-demand tjänst. Till skillnad från andra aktörer, som Voddler och Headweb, där man hyr en film i taget, så fungerar Netflix och HBO mer som musiktjänsten Spotify där man prenumererar på utbudet.

I nuläget delas HBO-rättigheterna i Sverige mellan betalkanalen Canal Plus och SVT, som båda profilerat sig med HBO-serier som "Sopranos", "Sex & the City", "The Wire" och "True Blood" - för att nämna några.

Stephen Mowbrey, programinköpschef på SVT, säger till Kulturnytt att han inte vet hur avtalet med HBO kommer att se ut efter årsskiftet. Eller om det blir något alls.

– Det såklart blir mindre exklusivt att visa något som redan har visats i flera andra fönster och det avtal så som det ser ut i dag inte är aktuellt att förlänga.

Men han hoppas ändå på någon form av samarbete med HBO i fortsättningen. Och de serier som SVT redan köpt kommer att visas även efter årskiftet.

– True Blood, Game of Thrones och Girls och alla andra serier vi köpt har vi köpt for life, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".