Svajig bokförsäljning i sommar

I juni såg bokförsäljningen ut som beräknat, men juli blev en besvikelse för många bokhandlare, skriver Svensk Bokhandel. Branschtidningen har pratat med ett antal av landets bokkedjor och enskilda bokhandlare, och konstaterar att det verkar som att bristen på deckarsuccéer och det instabila vädret har påverkat försäljningssiffrorna.

Deckare brukar vara populär sommarläsning, men i år har flera bokhandlare saknat en riktig storsäljare som Jens Lapidus "Livet deluxe" från förra året.

- Den sålde helt outstanding förra året. I år har Viveca Stens "I stundens hetta" och Roslund & Hellströms "Två soldater" sålt bäst, men vi har egentligen inte haft några riktiga storsäljare på deckarfronten, säger Bo Holmberg, affärsområdeschef på Akademibokhandeln, till Svensk Bokhandel.

Barn- och ungdomsböcker har det däremot gått bra för. Mats Strandberg och Sara Bergmarks fantasyromaner "Cirkeln" och "Eld" samt Suzanne Collins "Hungerspelen" har varit populära bland bokköparna.

TT Spektra

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".