recension | litteratur

I det tonåriga väntrummet

2:13 min

Karolina Ramqvist är  journalist och författare. Hennes förra bok, "Flickvännen" nominerades till Sveriges Radios romanpris 2010. Hennes nya roman handlar om en uppväxt i Stockholm på 90-talet. Sofia Olsson har läst  "Alltings början" och charmats av romanens huvudperson Saga.

Varför tycker alla att det verkar vara så jävla lätt att inte ha några problem? undrar Sagas kompis Pauline. Det är 90-tal, Ny demokrati sitter i Riksdagen, Lasermannen sprider skräck och Saga går på gymnasiet på Söder i Stockholm och har liksom hamnat i en lucka nånstans mellan hennes mors kvinnokampsgeneration, och mobiltelefoner, flåsig girl power och individualism.

Saga skäms över att hon tänker på män hela tiden. Feminismen har hon fått med bröstmjölken, frågan är hur hon ska göra i praktiken? Hur "tar man för sig" av sex till exempel? Och hur ser skillnaden ut mellan att fritt leva ut sina sexuella behov och att bli utnyttjad? Märker nån att det är en skillnad? Och vad spelar girl power för roll när tjugo år äldre, gifta män alltid verka vilja flåsa klistriga saker i ens öra?

Karolina Ramqvist skriver Sagas tonåriga besserwisser-osäkerhet helt genialt. Hon är skitrolig, helt enkelt och texten bara rinner fram. Berättaren Saga är självklar, hon super och läser och knullar och rodnar och får huvudvärk av att spänna ansiktet för att se snyggare ut. Dessutom är hon kongenial med tiden, det 90-tal som var så löftesrikt och fin-de-siécle-dekadent på samma gång.

Det är också sextonåriga Saga som är den största behållningen. Jag vill skolka tillsammans med henne, och fika i timmar. När hon inte behöver falskleg längre, till och med blir firad skribent, växer hon liksom in i den nya tiden och ut ur det tonåriga väntrummet. Skönt för henne förmodligen, men romanen förlorar en smula av sin charm när hon blir vuxen.

Jag hade velat stanna kvar ännu längre med Saga där i början av Alltings början, det som är ett mellanrum både politiskt och personligt och där det faktiskt inte är så jävla lätt att inte ha några problem. Men det är klart, en början kan ju inte vara för evigt.