Gösta Friberg. Foto: Caroline Andersson

Gösta Friberg har framtiden för sig

Marie Lundström recenserar
1:57 min

Det finns författarskap som har en så tydlig geografisk hemvist att de nästan inte går att föreställa sig utan sina återkommande skildringar av en särskild plats på jorden. Som James Joyce hade sitt Dublin. Poeten Gösta Friberg återkommer ständigt till Södermalm i Stockholm. Det är den stadsdel i huvudstaden där han är uppvuxen och bosatt. Och dit han återvänder i sina dikter. Senast i den prisbelönta Elegi över en lördagskväll på Söder från år 2000. Gösta Friberg, som är född 1936, är också poeten som vann tv-programmet Babels tittartävling om bästa kärleksdikt. Den återfinns i hans nya hundrasidiga diktsamling Andra världskriget på Söder som Marie Lundström har läst.

Det finns de som inte springer i samma riktning som alla andra. Och ibland jobbar tiden just för dem. Jag tror att gamle Gösta Friberg kan ha framtiden för sig. Han kan något som inte så många poeter längre kan: Berätta. Med en rytm i det svenska språket som bara ett nogsamt, erfaret jobb med orden ger.

Det är tolv år sen han diktade om Söder och under den tiden har poeterna hunnit slita isär språket och ha så kul med det att nu är det kul att sy ihop det igen. Så kommer Gösta Friberg. Som om inget hänt.

Det är något så ovanligt som behagligt att läsa hans diktsamling. Jag tror alla kan begripa vad det står. Och ändå är det inte ett dugg platt. Eller kosmiska livsvisdomar. Eller ett samtida verk på antik vers. Eller tusen sidor politisk dikt. Det hela utgör sig alltså inte för att vara större än vad det är. Det är vad det är. Det är uppskattad bristvara!

Och visst fasen är det politik. Medan stadsdelen Södermalm fylls av människor som pungar ut sex miljoner för att få säga att de bor på Söder, skriver Gösta om alkisarna, förlorarna, ”Söders sista aboriginer”, som han formulerar saken. Och sätter de privilegierades stadsdel i ett historiskt perspektiv: Andra världskrigets Söder, tågstäderskan i trappuppgången som dealar sprit och cigaretter med tyskarna. Hur barnen leker i skuggan av de vuxnas skräck. En natt faller ryska bomber. Ett plan tog visst fel på Helsingfors. 

Så längesedan. Så långt borta! Gösta Friberg skriver ihop oss med vår historia. Vi behöver det. För vi har glömt alltihop. Också hur det var att läsa en sjutton sidor lång dikt. Som rinner, flödar, sjunger.

Marie Lundström
marie.lundstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".