Mike Nelson. Foto: David Richter

Tung installation i Malmö konsthall

Mike Nelson på Malmö konsthall
2:04 min

Golvet ska hålla, men helt säker kan man aldrig vara när den brittiske konstnären Mike Nelson fyller Malmö konsthall med 408 ton betong. Mike Nelson arbetar med stora scenografiska installationer och den här gången är också tyngden av betydelse. Mellan 4000 och 6000 betongstenar har gjutits och placerats ut i ett geometriskt mönster över hela golvet i vad han själv kallar för ofullständig geometri.

För att skapa den öppna yta som behövdes har flera av konsthallens väggar tagits bort berättar Mike Nelson.

-- När jag besökt konsthallen tidigare har den varit uppdelad i rum. Men nu vill jag mer åt den horisontella känslan, säger han.

En öppen yta, och golvet har fyllts med ett gigantiskt geometriskt mönster, format av gjutna betongblock, någonstans mellan 4.000 och 6.000 stycken. Vart och ett väger 72 kilo.

Mönstret har han tagit från en moské i Iran, det påminner om en design som använts inom många religiösa trossystem. Han säger att han gärna vill att besökaren ska reagera med känslorna och inte bara efter vad man direkt kan läsa in i verket.

Helt okomplicerat har det inte varit. Han säger att den totala vikten är 408 ton och har fördelats efter golvets bärighet, inräknat två besökare per kvadratmeter.  

Mike Nelson utställning 408 ton ofullständig geometri på Malmö konsthall pågår till och emd den 21 oktober.

David Richter
david.richter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".