Polisen söker Pussy Riots övriga medlemmar

"Systerskapet Pussy Riot växer"
2:41 min

I svallvågorna efter fängelsedomen mot de ryska aktivisterna i gruppen Pussy Riot, växer nu stödet för gruppen världen över. Samtidigt fortsätter den ryska polisen att söka efter andra medlemmar av gruppen. Men hur många är egentligen Pussy Riot? Och har fängelsedomen rent av ökat gruppens politiska styrka?

Pussy Riots amerikanske talesperson, Robert Lieber:

– Stödet vi får växer varje dag och vi är övertygade om att ju mer uppmärksamhet som Pussy Riot får desto dyrare, politiskt, blir det för Putin att behålla dem i fängelse.

Själv tror han att kyrkan har utnyttjats av Kreml för att fängsla de tre kvinnorna - som själva tillhör ortodoxa kyrkan, med syftet att spärra in oppositionella.

Om en vecka kommer man ha överklagat domen, säger Robert Lieber man han har inget förtroende för något självständigt ryskt rättsväsende.

– Putin får vad han vill han, säger han.

Och sättet som Pussy Riot går till väga - att använda sig av det offetnliga rummet för att skapa konst tror han bara växer och växer. Precis som gruppen bara växer och växer just nu.

Men idagsläget vill han inte berätta närmare om medlemmarna främst finns i Moskva eller hur många det är - eftersom det återigen talas om också resten av gruppen eftersöks av polisen.

– Kvinnorna som nu eftersöks av ryska polisen är bland de modigaste individerna jag nånsin har mött, säger Pussy Riots amerikanske talesperson, Robert Lieber. Reporter Hedvig Weibull.

Vår extrainsatta specialsändning om Pussy Riot och den politiska konsten som sändes i Kulturradion igår kan ni lyssna på igen via vår hemsida. Där finns också ett längre reportage med den populäre ryske författaren Boris Akunin som motiverar varför ryska kulturpersonligheter bör visa sitt stöd för aktivisterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".