Patti Smith. (Bilden är beskuren.) Foto: Ulla Montan./Louisiana Literature 2012

Louisianas stora litteraturfestival igång

"Vi har fått skapa en extrascen för att rymma alla"
1:44 min

Under sommaren har Kulturnytt rapporterat om hur konstarter i allt högre utsträckning korsar varandra på festivaler som Music and arts i Stockholm och Way out west. Och i Danmark öppnar idag en stor litteraturfestival på konstmuseet Louisiana i Danmark. Festivalen hålls för tredje året i rad och författare som Jonathan Safran Foer, Nicole Krauss, Henning Mankell och Hisham Matar deltar alla, men det kanske största dragplåstret är Patti Smith.

Festivalarrangör Christian Lund tror att det är just Louisiana självt som lockat dit henne. Han är stolt över att festivalen har vuxit sig större än någonsin:

– Det här är min önskelista, det skulle vara julaftonom jag kunde se alla punkter som jag planerat. Och vi har märkt att intresset och efterfrågan har varit mycket större än tidigare år.

Vi har bland annat fått sätta in en extra scen i parken, som kan rymma femtusen personer - alla ska få plats säger Christian Lund.

– Ingen ska behöva vända i dörren på grund av platsbrist, säger han.

Antalet anmälda till festivalen är fler än någonsin, människor kommer från både Sverige och Danmark, säger han. Och han är särskilt stolt över att kunna presentera Patti Smith. Själv tror han att musikern som för ett par år sedan gav ut boken Just Kids valde att komma till Louisiana eftersom det är ett så pass välkänt konstmuseum - och Christian Lund menar att det händer något särskilt när litteraturen möter konsten som under festivalen.

- Louisiana är ju känt i hela världen och det blir magi i luften när man blandar litteratur och bildkonst, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".