Dokumentären "Searching for Sugar Man" är ett thrillerartat sökande efter sanningen om den mystiske artisten Rodriguez. Foto: Nonstop Entertainment
Film

Musikmysteriet "Searching for Sugarman"

Hör Margareta Svenssons recension
2:38 min

Den svenska dokumentärfilmen Searching for Sugar Man av Malik Bendjelloul, har redan hyllats och vunnit priser. Den fick pris för bästa dokumentär och publikens pris på den amerikanska Sundance-festivalen. Idag är det svensk premiär för filmen om den mytomspunne amerikanske artisten Sixto Rodriguez, som inte visste om att han var kultförklarad på andra sidan jorden.

Vad är det som gör att vissa artister slår igenom - medan andra inte gör det? När det gäller den mytomspunne amerikanske musikern Sixto Rodriguez som gjorde två plattor i början av 70-talet  - så är svaret inte så enkelt. För trots att han floppade totalt i USA - så nådde hans musik kultstatus i Sydafrika. Som vid den här tiden var hårt styrt av apartheid. TV kom först 1976 och musik - med texter om sex och droger - blev censurerade.

Kanske är det inte så konstigt att Rodriguez frispråkiga och ofta mörka texter, slog an just bland unga vita sydafrikaner, som det ju handlar om - som var medvetna om att det fanns ett annat liv därute. Så tänker jag - tills jag får veta att Rodriguez var kult också i Australien. Det får jag inte veta i filmen. Men att musiken inte fick nån ännu större spridning,  kanske berodde på tidsandan, de mörka texterna, dålig marknadsföring, fördomar mot Rodriguez latinamerikanska bakgrund. Eller hans egen gåtfulla image.

Malik Bendjellouls film försöker delvis ta reda på det här, och vem Rodriguez är. Men framför allt vill han visa att han kan berätta en bra historia. Och det kan han. "Searching for Sugar Man"  är ett spännande, bildrikt och känslofyllt musikmysterium, men det blir lite på bekostnad av huvudpersonen själv. Som tur är tar filmen oss med till USA, där legenden har sina rötter och där han själv fortfarande bor. Men inte ens här får gåtan nån lösning. Kvar står jag med huvudet fullt av frågor. Jag undrar fortfarande vem Rodriguez är. Men en bra film det blev det.

 Margareta Svensson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".