Kan kulturbiståndet återuppväckas?

"Kultur kan vara det enda sättet att jobba med mänskliga rättigheter"
2:26 min

Biståndet som försvann var rubriken för ett seminarium kring det svenska kulturbiståndet som hölls i lördags på ABF-huset i Stockholm. Syftet var att belysa effekterna av att biståndet till kultur har minimerats de senaste åren.

2008 lades kultur och media enheten på Sida ner och stöd till kulturprojekt har därefter blivit svårare att överblicka men har sjunkit från ett par hundra miljoner till ett tiotal miljoner förra året.

En av de kulturorganisationer som fick stöd från Sida under 24 år är nätverket Samp (Intercontinental museum network Swedish-African Museum Projekt) som verkar för utbyte mellan kulturinstitutioner och museer globalt - men som fick sitt bidrag indraget för snart ett år sedan.

Paul Msemwa är arkeolog från Dar Es Salaam i Tanzania och var tidigare ordförande för organisationen.

Han är orolig för att när Sverige avslutar sitt bistånd så går andra länder in istället - men de har i hög grad egna politiska agendor med givandet

– När Tyskland går in med pengar vill man presentera sin egen historia i landet och om USA ställer upp med pengar är det för att få strategisk tillgång till "problematiska områden", säger han.

Paul Msewma menar också att Sverige som ett mångkulturellt land idag har mycket att tjäna på fortsatt utbyte med kulturhus i andra länder

Den tidigare ambassadören i Vietnam Rolf Bergman konstaterade att i många länder är kulturen ofta är det enda sättet som man kan arbeta för mänskliga rättigheter och demokratifrågor i länder. Något som

Berit Högman, vice ordförande i socialdemokraternas riksdagsgrupp, höll med om. Hon tror att det ska gå att återinföra kulturbiståndet:

– Det finns ju inga argument för varför det är borttaget. Det är det bästa argumentet för att återinföra det. Men det återstår att se, för det är regeringen som har ansvaret för bistånds- och kulturpolitiken fram till nästa val.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".