Nytt norskt digitaliseringsavtal för litteratur

Norska böcker som publicerats mellan år 1900 och 2000 ska läggas ut fritt på det digitala biblioteket Bokhylla, senast 2017. Det skriver Svensk Bokhandel idag. 

Alla som har ett norskt ip-nummer kommer ha tillgång till Nasjonalbibliotekets nätprojekt Bokhylla och förlagen själva kommer bestämma vilka verk som ska finnas tillgängliga.

Enligt Aftenposten kommer böcker som är upphovsrättsskyddade endast finnas för läsning på skärmen medan äldre böcker kan laddas ner.

Hittills finns 50 000 böcker tillgängliga i det digitala biblioteket. Inom fem år ska finnas 250 000 verk.

Ett nytt ersättningsavtal har upprättats som innebär att Nasjonalbiblioteket ska betala 36 norska öre till upphovsrättsorganisationen Kopinor för varje sida som digitaliseras.

Intäkterna kommer sedan fördelas genom stipendier och Nasjonalbiblioteket beräknar att det sammanlagt kommer att handla om en summa på åtta miljoner norska kronor, skriver Svensk Bokhandel.

Förlagen kan även när som helst välja att ta bort en titel, enligt Svensk Bokhandel. Författarförbundet i Sverige har sedan 2009 fört samtal med Förläggareföreningen och Kungliga Biblioteket om att skapa ett svenskt digitalbibliotek utan resultat.

– Det som händer i Norge är jätteintressant. Våra jurister är i Bergen just nu och lyssnar på Nasjonalbibliotekets arbete, säger Gunnar Ardelius, ordförande i Författarförbundet till Svensk Bokhandel.

Är ett avtal liknande det norska möjligt i Sverige?

– Det skulle kunna vara möjligt. Författare, förlag och bibliotek har sina intressen, men det är inte alls omöjligt. Vi håller på att utreda varifrån resurserna ska komma. Det är fortfarande en öppen fråga. Vi skulle gärna se att den svenska staten gör som den norska, säger Gunnar Ardelius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista