Nathalia Edenmont. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Fjärils-konst polisanmäld

Nathalia Edenmonts konstverk i form av kollage av fjärilsvingar har polisanmälts. Både konstnären och galleriet Wetterlings i Stockholm har polisanmälts av entomologen (insektsvetaren) Anders Lindström, som anser att flera av fjärilarna som ingår i verken är fridlysta.

Edenmont säger till Dagens Nyheter att hon inte vet något om eventuella utrotningshotade eller fridlysta arter, och "bryr sig inte heller om det". Detta provocerade Lindström som lämnat in polisanmälan som privatperson.
- Jag blev oerhört provocerad av hennes uttalande att hon inte bryr sig om djuren är utrotningshotade, och att hon struntar helt i vad det är för arter.
Det finns ett klassificeringssystem och lagar kring djuren just för att de är artbestämda. Det finns ingen ursäkt för att man är konstnär. Då får man hyra hjälp om man har svårt att komma ihåg namn eller artbestämma, säger han till TT Spektra.

TT Spektra

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista