Tintin får stanna i bibliotek

Behrang Miri, konstnärlig ledare för barn och unga på Kulturhuset i Stockholm gick ut i media med att han skulle rensa ut Tintin ur biblioteket TioTretton. Men nu ångrar han sig och menar att beslutet gick för snabbt.

Behrang Miri ville ta bort Tintin-böckerna från barn- och ungdomsbiblioteket TioTretton på Kulturhuset på grund av deras stereotypa bilder av afrikaner och andra icke-vita.

- Jag ville lyfta ett debattinlägg omkring diskrimineringsfrågor, men inser nu att det är fel att plocka bort litteratur, skriver Behrang Miri i ett pressmeddelande skrivet tillsammans med Eric Sjöström, Kulturhuschef.

- Vi har nu tillsammans kommit överens om att Tintinböckerna är kvar även på TioTretton, skriver Eric Sjöström, Kulturhuschef. Däremot ska frågorna om diskriminering, jämställdhet och normer fortsatt debatteras och diskuteras. Behrang Miri är anställd som konstnärlig ledare för barn och unga för hela Kulturhuset med ett uttalat uppdrag att utveckla det konstnärliga innehållet. Hans uppdrag att jobba tydligare med diskrimineringsfrågor stödjer jag till fullo, skriver Eric Sjöström. 

 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista