recension | konst

Utsatt och sårbar Katarzyna Kozryas på Kulturhuset i Stockholm

Demonstrationer och högljudda protester är nästan regel när konstnären Katarzyna Kozyra ställer ut i sitt hemland Polen. Hon tillhör en generation polska konstnärer med stark förankring i performancekonsten och med sig själv som redskap undersöker hon de roller vi tilldelats av samhället. Det handlar om kön, religion, sexualitet och nakenhet. Och om rädslan för det som är avvikande. Nu är Katarzyna Kozyra aktuell på Kulturhuset i Stockholm. Cecilia Blomberg har sett den nyöppnade utställningen "In Art Dreams Come True.

Mitt i utställningen poserar Katarzyna Kozyra som Olympia i Manets kända målning. Behagligt utsträckt på en divan. Naken,  med samma svarta rosett runt halsen. Det mesta är sig likt förutom att Katarzyna inte har något hår.

Sen kommer förklaringen. På fotot intill ligger hon i nästan exakt samma pose, men med dropp i ett bländande vitt sjukhusrum, utlämnad åt sjukvården under en cancerbehandling.

Katarzyna Kozryas nav är det som annars stuvas undan i vår kultur. Hon visar fram åldrad nakenhet, sjukdom. Hon wallraffar och smygfilmar inne på herravdelningen i ett ungerskt badhus. Hon utforskar kvinnlighet med hjälp av Berlins ledande dragqueen  Gloria Viagra. Hon kämpar för att bli operasångare. Iscensätter en kastreringsritual för att visa på de offer som görs i konstens namn.

Om det inte vore för hennes egen utsatthet som hon prövar om och om igen, så skulle det kunna reduceras till en uppvisning. I värsta fall freakshow. Hon balanserar på en tunn skör tråd i sina ofta spektakulära iscensättningar. En sagovärld där de mörka undertonerna tar stor plats. Den där balansen mellan det groteska och det sköra, som när det funkar är överväldigande.

I en filmad performance uppför hon en aria ur Offenbachs opera Hoffmans äventyr. Katarzyna Kozyras späda kropp har först placerats i någon form av kroppshölje och blivit en naken, flintskallig, överviktig primadonna. Sen har hon dessutom låsts in i en stor fågelbur. Rösten skär. Handen rör sig tafatt över ljumsken. Det är så ofattbart sorgligt. Så helt utlämnad åt publikens hårda blickar.

Katarzyna Kozyra uställning "In Art Dreams Come True"visas på Kulturhuset i Stockholm fram till den 6 januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista