Nazistpussel till salu på Amazon

Internetaffären Amazon har fått hård kritik för att de säljer ett pussel föreställande krematorieugnar i nazistiska koncentrationslägret Dachau. Det rapporterar AFP.

"Det här är ett slag i ansiktet för överlevare från koncentrationsläger och släktingar till deras offer" säger konservativa tyska politikern Gerda Hasselfeldt i ett brev till Amazon som Der Spiegel citerar.

Pusslet består av 252 bitar och säljs för cirka 170 kr, på Amazons amerikanska webbsajt. Den rubriceras som barnvänlig för 8-åringar och äldre.

Pusslet föreställer två ugnar i en av de två krematorierna i Dachau där koncentrationsläger fångar brändes till döds under andra världskriget.

Mer än 200.000 judar, homosexuella, romer, politiska opponenter, handikappade blev fängslade i Dachau under andra världskriget. Mellan 32.000 och 43.000 människor dog i lägret innan det övertogs av amerikanska trupper i april 1945.

SR Kulturnytt

kulturnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista