Jerker Virdborgs "Staden och lågorna" vänder ut och in på tiden

2:05 min

Författaren Jerker Virdborg debuterade 2001 mednovellsamlingen ”Landhöjning två centimeter per natt” och fick sitt genombrott 2002 med romanen ”Svart krabba” om ett diffust krigstillstånd i ett framtida Sverige. Sen dess har han bla skrivit romanerna ”Mannen från Trinisla” och ”Kall feber”- båda med en svävande känsla kring tid och rum precis som i hans nya roman ”Staden och lågorna” som Maria Edström har läst.

”Viktor stirrade förut genom den runda fönsteröppningen. Båten krängde lätt åt styrbord. Från den mörka fjärden framför stäven steg tjock vattenrök som skymde kajerna och alla huskonturer, torn och skorstenar.”

Så börjar Jerker Virdborgs nya roman ”Staden och lågorna” där Viktor anländer till en stad, var och när är höljt i dunkel, likaså det ärende han ska ordna. Han hamnar hos en klanlikande familj och han har ont, är sjuk eller skadad, kan knappt andas, är som fångad.  

Själva staden börjar sakta avteckna sig som Gamla stan i Stockholm, Prästgränd och Själagårdsgatan känner vi igen, men även Viktor känner igen staden och platserna på ett förvirrande vis. Och med jämna mellanrum dyker sidor upp med rubriken ”Förteckning över förlorat lösöre” : Babysitter skotskrutigt tyg, vällingflaskor, plast, 6 stycken, badleksaker, ankfamilj...

Så på ett tidigt stadium inser vi att vi slungas, som ofta hos Virdborg, fram och åter i olika dimensioner och tidsplan. Skickligt och välskrivet i att vara både en psykologisk spänningsroman och en historisk dito. Och det finns nåt Kafka-artat i Viktors fruktlösa försök att få sitt ärende fullgjort och komma ut ur staden, ut ur den tidsepok som först i bokens upplösning avslöjar sig. Han kämpar i en värld av våld, träck, hästar, hundar, tjärfacklor, träbyttor och avrättningar, en värld lika instängd som en labyrint, en dröm eller kanske medvetslöshet?

Jerker Virdborg låter tiden liksom vändas ut och in som en mössa, där en brand 1697 kan vändas till ”Förlorat lösöre Ribbstickad barnluva”. Och för mig kommer aldrig Gamla stan vara sig likt igen.

Maria Edström

Kulturnytt
maria.edstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista