Frozen Passion av Narek Aghajanyan. Beskuren.

Armeniske konstnären Narek Aghajanyan utvisningshotad

Armeniske konstnären Narek Aghajanyan hotas av utvisning från Sverige. Han har "blivit hotad, misshandlad och fått sin konst förstörd" innan han flydde till Sverige skriver Konstnärernas riksförbund i ett pressutskick och uppmanar Migrationsverket att låta honom stanna i Sverige.

AICA (Association International des Critiques d’Art) och Svenska Konstkritikersamfundet skriver idag i ett pressmeddelande om deras vädjan till flera ministrar i den svenska regeringen och till Migrationsverket, att låta Narek Aghajanyan få stanna i Sverige och fritt utöva sin konst.

Idag finns det bara fristäder för författare i Sverige, och inte för bildkonstnärer eller musiker. Konstnärsorganisationerna menar att det är "ännu ett fall med en utvisningshotad bildkonstnär som visar att det är hög tid att regeringen tar ställning för fristäder även för bildkonstnärer."

Narek Aghajanyan flydde från Armenien till Sverige 2010 och sökte asyl. Enligt Konstnärernas riksorganisation hade han då blivit hotad, misshandlad och fått sin konst förstörd. I Yerevan, Armenien nekade myndigheterna honom att arrangera en utställning till minne av de 10 demonstranter som dödades under oroligheterna i samband med presidentvalet 2008. Migrationsöverdomstolen i Sverige har avslagit hans överklagan och tillsammans med sin fru och dotter står nu Narek Aghajanyan inför utvisning.

"Narek Aghanjayans grundläggande mänskliga rättigheter och hans rätt att yttra sig genom sin konst är starkt hotade om han tvingas ut ur Sverige. KRO/KIF menar att Migrationsverkets beslut är obegripligt och måste omprövas", säger Karin Willén, ordförande för Konstnärernas riksorganisation.

Konstnärernas riksförbund skriver att "Det aktuella utvisningsbeslutet visar ännu en gång hur flyktingpolitiken misslyckas med att skydda utsatta fria bildkonstnärer och deras yttrandefrihet."

- En av våra viktigaste uppgifter är att arbeta för yttrandefrihet och konstnärlig frihet. Om regeringen och Migrationsverket menar att det är rätt att utvisa utsatta konstnärer till ett hemland där de riskerar förföljelse är de också delaktiga i censur och förtryck." säger Karin Willén, ordförande KRO.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista