Radio- och tv-licensen blir kvar - tills vidare

En skatt var tänkt att ersätta tv-licensen. Det var en av de viktigaste punkterna i det förslag som public service-utredningen lade fram i början av september. Nu meddelar kulturdepartementet att förslaget om en ny finansieringsmodell inte finns med när kommitténs betänkande går ut på remiss.

"Regeringen avser därför att analysera och pröva avgiftens utformning och återkomma med ett nytt beslutsunderlag avseende hur radio- och tv-avgiften bör vara utformad", står det i pressmeddelandet från kulturdepartementet.

"Finansieringen ska ske genom ett rättvist och resurseffektivt system som åtnjuter legitimitet. Det är centralt att avgiftsmodellen utgår från självständiga bolag och garanterar public service-verksamhetens oberoende", säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth i pressmeddelandet.

Därmed kommer tv-licensen att finnas kvar då det nya sändningstillståndet träder i kraft den 1 januari 2014. Enligt kulturdepartementet kvarstår licensen tills vidare.

– Kommittén konstaterade ju själv att dess förslag kräver ytterligare analys. Och det är det vi nu gör, och därför kommer inte ett nytt finansieringssystem att kunna vara på plats 1 januari 2014, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth till TT.

Detta innebär inte att det ursprungliga förslaget om att ersätta avgiften med ett slags skatt helt har övergetts.

– Nej, det är ju öppet, men det finns frågetecken, bland annat kring Skatteverkets roll. Men målsättningen är ju att hitta ett system som har legitimitet hos svenska folket och som garanterar public service frihet. Samtidigt som det ska garantera oberoende ska det hålla över tid och garantera att så många som möjligt är med och betalar, säger hon.

Kommitténs förslag var att dagens tv-licens, som räknas per hushåll och som är kopplad till tv-innehav, ersätts av en avgift som beräknas på den enskildes inkomst.

TT Spektra
TT
Kulturnytt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista