Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sarajevos kulturjättar hotas av stängning

Publicerat onsdag 24 oktober 2012 kl 10.42
"Jag förstår inte hur vi fortfarande kan ha öppet."
(2:46 min)

Tidigare i Kulturnytt har vi kunnat rapportera om Nationalmuseet i Sarajevo som tvingades stänga på grund av politisk oenighet om finansieringen. Vår kulturkorrespondent Gunnar Bolin reste till Sarajevo där fler stora kulturinstitutioner nu hotas av samma öde.

Jag vandrar uppför trapporna till det historiska museet i Sarajevo, en av sju statliga kulturinstitutioner i den bräckliga statsbildningen Bosnien Hercegovina. 100 meter bakom mig liggerdet stängda Nationalmuseet där det hänger en banderoll som det står "Detta är en skam" på. På det Historiska museet träffar jag chefskuratorn Amar Karapus och frågor honom: Hur stor risken är att även de kommer att stänga?

– Jag förstår inte hur det är möjligt att vi fortfarande har öppet, var får vi energin ifrån? Vår chef har stor del i det. Men ingen har fått lön på sex månader och vi kommer inte heller att kunna ha någon värme i museet i vinter, berättar han.

I de stora salarna är det redan rått och kallt, det står en balja på golvet, jo det regnar in, och några enstaka besökare drar mellan salarna där man visar en utställning om belägringen av Sarajevo och en om medeltida Bosnien

Det är det här med nationell kulturinstitution som är haken.Alla beslut blockeras av representanterna för den serbiska delen av landet, republika Srbska, som motsätter sig gemensamma kulturinstitutioner i Sarajevo. Amar Karapus säger att det är det som är förbannelsen, att de inte tillåts vara ett gemensamt museum.

– Vi är ett museum för hela nationen, vi har hundraåriga samlingar för romer, muslimer, serber, kroater alla, säger han.

Under min dagar i Sarajevo inser jag också att det är ett faktum att många unga kulturarbetare ser plågade ut när institutionerna som National - och Historiska museet kommer på tal. Enligt dem är de som sitter på institutionerna rester från den gamla jugoslaviska tiden, som bara väntar på statligt stöd. Gör något istället, säger de unga, som till exempel Sabina Cudic som arbetar för det multietniska liberalsociala partiet Nasa Stranka.

– Det är klart att det är en tragedi att inget går att enas om på nationell nivå, men stängningen kan vara bra, nu har vi nått den absoluta botten, nu kan det bara gå uppåt, nu får vi se över ledarskapet också. Var de gamla cheferna bra på att få folk till museerna och hur ska vi gå vidare nu, säger Sabina Cudic.

Och visst känns det som om de kommer från olika världar, Amar Karapus och Sabina Cudic.

– Det går inte. Vi kan inte bara börja söka bidrag som om vi inte vore den nationella institution vi är, suckar Amar Karapusdär han står i de kalla salarna på Historiska museet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".