Danmarks kulturminister kritiserar Apple

1:07 min

Den danska författaren Peter Øvig Knudsens böcker Hippie 1 och 2 har ratats av Apple, då deras iBookstore inte säljer böcker med nakna människor. Nu tar danska kulturministern Uffe Elbæk frågan till EU. "Apple måste komma på banan och forklara sig. Allt annat är ohållbart", skriver han på sin Facebooksida. Det rapporterar.

När Apple först ville ta bort böckerna från iBookstore, täckte författaren Peter Øvig Knudsen själv de nakna kropparna i sin bok med bilder av röda äpplen. Något som fick danska journalistförbundets ordförande Mogens Blicher Bjerregaard att prata om "ett ingrepp i den konstnärliga friheten" och "ett sluttande plan, att man börjar censurera."

Då accepterade Apple böckerna och la tillbaka dem på danska iBookstore. Men äpplena räckte tydligen inte och efter fyra dagar togs böckerna bort igen.

Och nu går danska kulturministern Uffe Elbæk (R) in i diskussionen:

"Jag går in i ärendet nu för att Apple trappar upp och saken vilket reser några grundläggande frågor. Vad händer när några aktörer har blivit så stora att de kan dominera hela området?"

Uffe Elbæk har nu tagit kontakt med sina europeiska kollegor för att undersöka om det sker liknande saker i andra europeiska länder med förhoppningen att det ska diskuteras med europas kulturministrar på kommande EU-möten.

"Apple är ett globalt företag, och de förhåller sig till en global verklighet. Men vi är en region, Europa, som kanske har andra sätt att förhålla oss till yttrandefriheten, etiska frågor och genusfrågor, så därför är diskussionen viktig," säger Uffe Elbæk.

Uffe Elbæk tillade senare på sin "Jag är nyfiken. Vad är Apples argument för att ta bort böckerna?" 

Det är inte första gången Apples iBookstore får en författare att självcensurera sig. Den svenska serieskaparen Mats Jonsson tvingades sätta post-it-lappar över de tecknade sexscenerna i app-versionen av hans seriealbum ”Hey Princess."

Även könsord försvinner i beskrivningarna av Apples nätbutiksböcker rapporterade SVT:s . Amerikanskas författaren Naomi Wolfs bok Vagina; om att kvinnors könsorgan ses som något skamligt, blev V****a i nätbokhandeln.

"Apples grundare, Steve Jobs, marknadsförde sig själv som ett barn av hippierörelsen" skriver författaren Peter Øvig Knudsen i ett  till danska kulturministern Uffe Elbæk. Han forsätter: "vår erfarenhet är den absoluta motsatsen."

Jonatan Järbel

Kulturnytt
jonatan.jarbel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista