Författaren Lotta Lotass. Foto: Dick Claésson/Albert Bonniers förlag

Lotta Lotass: "Konungarnas tillbedjan"

2:00 min

Författaren och akademiledamoten Lotta Lotass har ofta experimenterat med formen i sitt skrivande. Med häften i små lådor, webbpubliceringar, en text med rumsbeskrivningar i labyrint och text på filmad telexremsa. Nu kommer en till synes vanlig inbunden bok med stramt vitt omslag: "Konungarnas tillbedjan" som Maria Edström har läst.

Ser du stjärnan i det blå?
Om Benjamin Syrsa, en av Lotta Lotass idoler, talade författaren en kväll för några år sen på Forum – nutidsplats för kultur i Stockholm. Och den där stjärnan som Benjamin Syrsa sjunger om varje julafton den har Lotass nu gett huvudrollen i sin nya bok, där hon efter alla formexperiment nu skriver en berättelse, här med bibliskt motiv, nästan som en saga med sina tretal.

Tre kungar väntar på något utan att veta riktigt vad. En tycker om det gamla, en det fjärran och en har "esomoftast sökt det delade, sökt det särlagda, det bräckta och brutna" bland "brottytor och sköror, rämnor, slukor, bristor."

När så stjärnan, som väktarna på Segerberget i generation efter generation spanat efter, till sist uppenbarar sig på himlen -- beger sig de tre kungarna över hav och berg, genom sand och saltöken till den nyfödde nye konungen med sina gåvor; guld, rökelse och myrra. De tre är nu som bröder och "som bröder skall vi hädanefter bliva kända."

Lotass skapar som alltid en annan, ny värld att förlora sig i, som i ett dataspel eller i ett rus, eller kanske som i religiös hänförelse.

Språket här ligger nära en kristen förkunnelse, så som det också gjorde i romanen "skymning:gryning". Men om ökenvandringen i den boken till syvende och sist måhända var ett dårhushjons överhettade fantasi, så är kanske "Konungarnas tillbedjan" en berättelse om det som ryms, ljuder, traderas i kyrkklockans slag, i den klocka som börjat berättelsen -

I klangen finns ett minne, finns en erinring gjuten och fästad…Hör den minnas. Hör den fägna, helga, signa.

Maria Edström

Kulturnytt
maria.edstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista