Lisa Anne Auerbachs färgglada tröjor på Malmö konsthalls personal. Foto: David Richter

Likheter mellan fotografin och stickningen

"Du kan berätta något för världen med en tröja"
1:39 min

Stickade tröjor tillhör väl inte de vanligaste uttrycksformerna på konsthallar. Men nu blir personalen skyltdockor när Malmö konsthall ställer ut amerikanska Lisa Anne Auerbachs färgglada tröjor.

Tillsammans med den georgiska konstnären (numera boendes i Berlin) Thea Djordjadzes skulpturer, utgör hon nu vinterns stora utställning på Malmö konsthall.

Hønsestrik kallas stick-tekniken och kom fram på 70-talet i Danmark. Det är färgglatt och alla tröjorna har fått texter som antingen personalen själv eller Lisa Anne Auerbach utformat. "Zlatan" står det på en, "Would you buy a used knitting machine från this woman?" står det på en annan. På den Anne själv bär står "We are all Pussy Riot" på framsidan, och "We are all Pussy Galore" på baksidan.

Från början var Auerbach fotograf och hon hittar faktiskt likheter mellan fotografin och stickningen. Det flesta mönster designar hon nämligen i photoshop.

Hon gillar mönstren, men liksom många konstnärer gillar hon också att bryta det som traditionen och historien på påbjuder och hoppas att åskådarna inspireras att göra samma sak.

Man kan berätta något för världen genom stickning säger Auerbach. På Malmö konsthall blir det nu personalen som kommer gå omkring i de färgrika tröjorna medan de vaktar Thea Djordjadzes olika platsspecifika verk. Hon är den andra konstnären som ställer ut. 

Hon jobbar med skulpturer och tavlor. Som arbetsmaterial använder hon det hon kommer åt -  lera, metall, trä, skumgummi - ibland readymades som får nya betydelser, ett ryggstöd på en biostol har blivit en väggskultur. På frågan vad hon vill med sin konst, skratter hon och säger - jag frågar mig vad konsten vill mig.

Det är bara en iver som tvingar mig att fortsätta. Inspirationen kommer från allt omkring. Poesi, musik... det här golvet.  Men till sina skulpturer gillar hon att jobba med det mjuka och hårda i kombination.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".