Kulturbryggan stödjer nya finansieringsmodeller för kultur

Kulturbryggans kommitté har under hösten 2012 lanserat en tematisk utlysning, Tema 2012: Finansiell Samverkan. Denna pilotsatsning syftade till att hitta projekt som bidrar till utvecklingen av nya finansieringsmodeller för kultur. Frågan om breddad finansiering är central i Kulturbryggans uppdrag och att stödja initiativ runtom i landet som jobbar med strukturella förändringar av kulturfinansiering är en prioritering.

– Vi ville testa en nischad utlysning just för att nå de som har funderingar kring nya metoder och modeller för finansiell samverkan. Gensvaret på utlysningen visar att det finns många sådana idéer. Kulturbryggan är en plattform där nya idéer kan få kraft att utvecklas. Det är så vi kommer att åstadkomma strukturella förändringar i svenskt kulturliv, säger Bo-Erik Gyberg, ordförande för kommittén.

Beslut om bifall har fattats den 12 november. Totalt inkom 156 ansökningar, av vilka 7 till slut beviljades stöd på upp till 300 000 kronor. Totalt har ca 1,4 miljoner fördelats. De beviljade projekten är:

  • Filantropiskt Forum - Arena för studier och debatt om filantropins betydelse - Entreprenörskapsforum
  • Långsiktigt hållbara affärsmodeller för oberoende festivaler - Storsjöyran Evenemang
  • Helpdesk för finansiering av kulturidéer - Backstage - Lunds Kommun
  • Medeas Barn - Unga Klara
  • Sponsring och samarbetsmodell för oberoende festivaler - Peace & Love festival
  • Doc Lounge Business Events - Doc Lounge
  • We Love This Product - utveckling och lansering - We love this product 

– Det är viktigt att Kulturbryggan upprätthåller sin flexibilitet, både i våra aktiviteter och i våra stödformer. Att med kort varsel kunna öppna tematiska utlysningar ger oss en möjlighet att snabbt identifiera och stödja projekt som fyller behov i kultursektorn, säger kanslichef Ingrid Lomfors.

Kulturbryggan är en statlig utredning och försöksverksamhet vars uppdrag förlängts till 31 december 2013.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".