1 av 2
Danny Boyle inför invigningen av OS i London i somras. Foto: Matt Dunham/AP
2 av 2
OS-invigningen i London 27 juli i år. Foto: Vesa Moilanen/LEHTIKUVA

OS-regissör anklagas för plagiat

Kulturnytt i P4: Danny Boyle anklagas för plagiat
1:04 min

Den brittiske filmregissören Danny Boyle riskerar att stämmas för att ha snott ideer till invigningen av de olympiska spelen i London i somras. Boyle, med framgångsrika filmer som "Trainspotting" och "Slumdog Millionaire" på meritlistan, anklagas nu för plagiat.

Ett böljande, grönskande jordbrukslandskap. En liten stuga med rök puffande ur skorstenen och i bakgrunden kulle med en slingrande stig. Det var öppningsscenen i Danny Boyles hyllade OS- invigning, som tog åskadarna på en resa genom den brittiska historien.

Men nu hävdar konstnärern Lee Merrill Sendall, från Hull, att flera delar av ceremonoin är direkta plagiat av hans förslag, som han skickade in till OS-arrangörena i en tävling redan 2009.

Skisserna han skickade in har onekligen flera likheter med Boyles landskap. Men en talesperson för OS-kommitten hävdar att det bara är tillfälligheter. Danny Boyle var inte inblandad i den ursprungliga tävlingen och har därför aldrig sett skisserna. Boyles kulle föreställde i stället det berömda historiska landmärket Glastonbury Tor i Somerset.

Flera brittiska tidningar rapporterar hur idag om hur Sendall nu kontaktat advokater för att undersöka möjligheten att stämma OS-arrangörerna och Boyle för idestöld.

Patrik Holmström, London

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".