Tomma salar i Tel avivs konstmuseum. Delar av samlingarna har satts i säkerhet av rädsla för raketattacker från Gaza. Foto: SCANPIX

Israeliskt kulturupprop för fredsförhandlingar

"Uppropet är av symbolisk betydelse"
2:06 min

Israeliska konstnärer och kulturpersonligheter har samlat sig kring ett nytt upprop mot kriget och för att fredsförhandlingarna tas upp. Michael Handelsaltz är teaterredaktör på Haaretz och säger att han själv innerligt hoppas att ett fullskaligt krig ska kunna undvikas.

Israeliska trupper har kallats in och väntar nu vid gränsen till Gaza på en möjlig markoffensiv. Men trots att en opinionsmätning som Haaretz genomfört visar att det finns ett starkt stöd för den militära lösningen som Israel kallar "pillar of defense" - är det bara 30 procent som stödjer en markoffensiv.

Ett nyligt upprop i kulturvärlden vill istället mana till fredsförhandlingar och eldupphör, bland de undertecknade finns dramatikern Yehoshua Sobol, designern Ron Arad och konstnären Sigalit Landau.

Men det finns ingen stor organiserad opposition inom kulturvärlden - det rör sig om enstaka upprop och kulturpersonligheter som reagerar.

– Bland annat kan skådespelare avstå från att framträda på scener i de ockuperade områdena - men då kanske deras kontrakt inte förnyas inför nästa spelsäsong. Så även om det inte finns något direkt tryck från kulturministern blir konsekvensen att bråkstakar får betala ett pris, säger Michael Handelsaltz.

Han tvivlar på att uppropet kommer få någon reell effekt. Regeringen kommer inte att låta sig påverkas, utan uppropet är av mer symbolisk betydelse.

– Man försöker visa att åtminstone landets kulturella samvete erkänner de grundläggande problemen och att "vi i kulturvärlden" har hjärtat på rätta stället, säger Michael Handelsaltz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".